Locale Altele
Duminica, 16 Iunie 2024
Dum, 16 Iun 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Proiect european de 44 milioane euro la barajul de la Călinești-Oaș
Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa  - Marti, 28 Aprilie 2020

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa face demersurile pentru aprobarea aplicațiilor de finanțare a două proiecte, cofinanțate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 5.

Este vorba despre proiectele:

1. ,,Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, în  valoare totală estimată de  21.286.619 EURO cu TVA inclus;

2. “Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu republica Ungară, județul Satu Mare”, în  valoare totală estimată de 44.120.500 EURO cu TVA.

Proiectele sus-menţionate, prevăzute şi în Planul de Management al Riscului la Inundaţii, prezintă soluții integrate, la nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa. Astfel, acestea combină măsuri structurale şi non-structurale, soluţii clasice, convenţionale şi măsuri „verzi”, prietenoase cu mediul.

Proiectele au la bază cele mai noi informaţii privind evoluţiile factorilor hidrometeorologici, climatici, de mediu, care caracterizează fiecare amplasament, precum şi integrarea efectelor schimbărilor climatice în modelele hidrologice şi hidraulice, care fundamentează soluţiile propuse.

De asemenea, implementarea proiectelor va avea beneficii socio-economice, în principal:

  • creşterea valorii terenurilor;
  • reducerea pagubelor materiale;
  • îmbunătăţirea calităţii infrastructurii.

Lucrările hidrotehnice vizate de proiectul “Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu republica Ungară, județul Satu Mare” sunt situate in bazinul hidrografic Tisa, pe cursul râului Tur, în amplasamentul barajului Călinești, amonte de localitatea Coca, în zona localității Călinești-Oaș și pe râul Tur si afluenții acestuia pe sectorul cuprins între acumulare și frontiera cu republica Ungaria.

Tags: proiect  baraj  calinesti  
2595 vizite
Distribuie pe