Locale Altele
Vineri, 7 August 2020
Vin, 7 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
S-a schimbat modificarea: NU există zonă metropolitană în județul Satu Mare! Declarațiile sunt obligatorii la deplasările între localități
Florin Răchitan  - Marti, 19 Mai 2020

După aproape o săptămână de bâjbâială, timp în care au apărut toate variantele posibile în presa locală, Prefectura Satu Mare aduce clarificări în privința celebrei Zone Metropolitane care ar permite deplasarea fără declarații pe proprie răspundere între localitățile dintr-o asemenea zonă.

Inițial, vineri, când s-a instituit starea de alertă, în comunicatul Guvernului era menționată această posibilitate în cazul zonelor metropolitane, ceea ce a dat speranțe locuitorilor comunelor limitrofe municipiului Satu Mare și chiar ai unor comune mai îndepărtate, având în vedere că, la inițiativa fostului primar Dorel Coica, încă în 2013 au început demersurile pentru înființarea unei asemenea zone, prin asocierea a nu mai puțin de jumătate din localitățile județului.

De la bun început, ajungea să se arunce o privire pe harta județului de pe vremea respectivă ca să-și dea seama oricine că era o construcție pe bază mai degrabă politică și tot din interese politice a fost spulberată acum speranța sătmărenilor de a circula liber prin județ în perioada stării de alertă.

Toată lumea era convinsă că zona metropolitană există, chiar dacă nu se poate spune că era funcțională, dovadă fiind și faptul că tăblițele ce indicau acest aspect au rămas afișate la intrările în municipiul Satu Mare până... ieri ;))

Ce se întâmplase în decursul week-endului, în care, de-altfel, Prefectura mai apucase să trimită un material informativ din partea Guvernului, ce părea să confirme libertatea de mișcare a persoanelor pe o rază de 30 de km în jurul orașului principal al județului?

Politica, aia se întâmplase! Deja luni dimineața au dispărut tăblițele cu Zona Metropolitană de la intrările în Satu Mare (după 7 ani!!!), iar marți la orele amiezii Prefectura a trimis în sfârșit un comunicat de presă menit să clarifice situația actuală.

Cităm: ”În cadrul ședinței de lucru săptămânale din data de 19 mai 2020 cu reprezentanții structurilor M.A.I., s-a decis că aliniatul 3 al articolul 17 privind excepțiile la interdicția deplasării persoanelor din Hotărârea CNSU nr. 24/14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național nu se poate aplica în județul Satu Mare pentru nicio aglomerare de localități deoarece în acest moment nu este definită juridic o arie administrativ-teritorială ca zonă metropolitană în baza art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi.

Drept urmare, pe perioada stării de alertă, toți cetățenii județului Satu Mare care se deplasează în afara localității de domiciliu au nevoie de declarație pe proprie răspundere.

Persoanele care se deplasează în scop profesional în altă localitate au nevoie de unul dintre cele 3 documente justificative: legitimația de serviciu sau adeverință de la angajator sau cu declarația pe propria răspundere”.

Clar, da?!
Tags: zona  metropolitana  satu mare  
1227 vizite
Distribuie pe