Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Primarul zice că şcolile sunt OK
Florin Răchitan  - Joi, 10 Septembrie 2009

Toate şcolile din municipiul Satu Mare sunt pregătite cum se cuvine pentru noul an şcolar şi, fiind efectuate investiţii masive în reabilitarea şi modernizarea lor, iar clădirile sunt administrate în condiţii foarte bune. Cel puţin aşa susţine primarul Iuliu Ilyes, care a susţinut miercuri o conferinţă de presă împreună cu viceprimarul Kereskenyi Gabor.

 

În acest an s-au alocat peste 150 miliarde lei vechi pentru întreţinerea instituţiilor de învăţământ din oraş, de la grădiniţe până la licee, suma reprezentând peste 10% din bugetul total al municipiului Satu Mare.

 

„În urmă cu trei ani am implementat un sistem de finanţare a şcolilor bazat pe calcularea unor sume standard în funcţie de numărul de elevi din fiecare instituţie. Acest sistem are un succes atât de mare încât începe să fie folosit şi la nivel naţional, într-un număr din ce în ce mai mare de oraşe” – a declarat primarul Iuliu Ilyes.

 

Dintre investiţiile mai mari făcute în acest an, edilul-şef a amintit modernizarea Grădiniţei „Draga Mea” – fostă UNIO şi a şcolii generale din Sătmărel, reabilitarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi construirea sălii de sport a Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt”.

 

De asemenea, patru proiecte din acest domeniu au fost depuse pentru finanţare europeană, iar unul dintre ele, cel privind reabilitarea Colegiului Naţional „Ioan Slavici” a şi câştigat deja o finanţare de 2,5 milioane de euro.

 

Referindu-se la proiectul de lege privind numirea noilor directori de şcoli, potrivit căruia aceştia ar urma să fie propuşi de Inspectoratul Şcolar, dar ar trebui să primească avizul Consiliului Local, primarul Iuliu Ilyes a afirmat că aceasta este o cacealma.

 

„Nu cred că e bine ca numirile directorilor de şcoli să se facă pe criterii politice, iar consilierii locali să fie implicaţi în această mascaradă, de aceea eu, personal, nu voi înainta spre aprobare în Consiliul Local nici un proiect de hotărâre privind numirea unor directori de şcoli, dacă nu voi fi consultat înainte” – a punctat Iuliu Ilyes.

 

În cadrul conferinţei de presă de miercuri, primarul a anunţat şi finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii Ambudului, care au fost realizate în două etape şi au costat peste 700.000 RON, cea mai mare parte a banilor provenind din creditul contractat pentru reabilitarea străzii Păuleştiului.

 

Viceprimarul Kereskenyi Gabor a anunţat şi primele rezultate ale controalelor efectuate de o comisie specială a Primăriei la locuinţele ANL . Astfel, s-a constatat că, de-a lungul anilor, un număr de 13 familii au acumulat datorii de peste 600 milioane de lei vechi la utilităţi, iar acum din cauza lor, toate locuinţele sunt în pericol de a fi debranşate de la reţelele de apă, gaz şi curent.

Primăria a intentat procese rău-platnicilor şi în două cazuri s-au dat deja sentinţe definitive în urma cărora două familii vor fi evacuate din locuinţele pe care le ocupă acum.

 

Controalele vor continua şi la locuinţele sociale până la depistarea şi evacuarea tuturor rău-platnicilor şi a celor care subînchiriază locuinţele.

Tags: scoli  investitii  primar  
1785 vizite
Distribuie pe