Locale Altele
Marti, 19 Ianuarie 2021
Marti, 19 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum se împart mandatele partidelor în Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean
Florin Răchitan  - Marti, 29 Septembrie 2020

UDMR este marele câștigător al alegerilor locale de duminică, obținând nu doar funcțiile de primar al municipiului Satu Mare și de președinte al Consiliului Județean, dar și majoritatea simplă în Consiliul Local Satu Mare, precum și un număr de consilieri județeni suficient ca să aleagă pe cine vrea pentru o majoritate politică în forul de conducere al județului.

Astfel, în Consiliul Local Satu Mare, UDMR-ului îi revin 12 locuri, PNL și USR-PLUS se află la egalitate cu câte 4 locuri fiecare, în timp ce PSD rămâne doar cu 3 locuri. A dispărut ALDE diin Consiliul Local, locul lor fiind ocupate acum de USR-iști.

În Consiliul Județean, UDMR a obținut 13 locuri, PNL a obținut inițial 10, PSD – 6, iar PMP – 2, dar fiindcă la nivel de județ USR-PLUS nu a reușit să treacă pragul electoral de 7% impus alianțelor politice, cele două locuri ce le-ar fi revenit lor vor fi distribuite foarte probabil către PNL și PSD, liberalii urmând să aibă, astfel, 11 consilieri județeni, iar PSD – 7.

În culise se fac deja negocieri pentru formarea unor alianțe care să asigure majoritățile politice în viitorele consilii, iar logic ar fi ca UDMR să păstreze status quo-ul actual, adică să continue împreună cu PNL, doar că, în urma rezultatului dezamăgitor obținut de candidatul liberal la Primărie, tocmai ”se ascut cuțitele”, iar dacă acesta va preda conducerea Organizației Județene PNL către principalul său rival din cadrul partidului, atunci configurația politică va arăta cu totul altfel, atât în județ, cât și la nivel local.

De această situație abia așteaptă să profite PSD, care are deja pregătite nume pentru viitorii viceprimari sau vicepreședinți de Consiliu Județean, dar nu-i exclus nici ca tinerii de la USR-PLUS să pună botul și să intre sub ”aripa protectoare” a grofilor, chiar dacă liderul lor a fost atacat în haită de toți contracandidații săi în campania electorală.

Tags: mandate  consiliu  local  judetean  
1187 vizite
Distribuie pe