Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Coaliţia sparge tot în Consiliul Local
Florin Răchitan  - Joi, 24 Septembrie 2009

Şedinţa de joi a Consiliului Local Satu Mare le-a prilejuit unora, care se simţeau foarte tari în parcare, o surpriză cu care vor trebui să se cam obişnuiască.

 

În timp ce la nivel naţional coaliţia guvernamentală începe să se destrame în aşteptarea „meciului final” între Geoană şi Băsescu, la Satu Mare abia acum începe să se formeze.

 

Consilierii locali PSD, care au fost până acum destul de loiali UDMR-ului, au decis să rupă alianţa şi au votat contra cam la toate proiectele de hotărâre iniţiate şi susţinute de UDMR-işti şi care aveau ca obiect contracte comerciale dubioase sau statutul juridic al unor terenuri.

 

Primul proiect de hotărâre la care spiritele s-au încins în timpul dezbaterii a fost cel referitor la retragerea dreptului de administrare a societăţii Orizont SA asupra unui teren de aproximativ 5.000 mp situat în Grădina Romei şi pe care se află vechea Uzină de Apă a oraşului. Dreptul de administrare asupra terenului respectiv a fost moştenit de la fosta societate comunistă de transport public judeţean şi, teoretic, retragerea acestui drept trebuia să fie doar o formalitate juridică, însă după 20 de ani de la schimbarea regimului lucrurile nu sunt atât de simple.

 

Din întâmplare, patronul societăţii Orizont SA este un PD-L-ist de frunte în judeţ, astfel că era de aşteptat ca reprezentanţii PD-L în Consiliul Local să sară ca arşi în momentul în care s-a supus dezbaterii respectivul proiect de hotărâre.

 

Ei au fost în mod evident avantajaţi şi de logica cel puţin bizară în urma căreia li s-a solicitat să clarifice, prin vot, statulul juridic al terenului respectiv abia după ce, într-o şedinţă anterioară, Consiliul Local aprobase destinaţia terenului, pe acesta urmând să se contruiască, teoretic, o grădiniţă finanţată din fonduri europene. Mai pe româneşte, Consiliul Local a pus căruţa înaintea boilor.

 

În aceste condiţii nu le-a fost greu consilierilor PDL-işti să găsească aliaţi în rândul colegilor PSD-işti pentru a bloca iniţiativa UDMR-iştilor, sprijiniţi de liberali, iar proiectul de hotărâre a căzut, astfel că grădiniţa nu se va construi în viitorul apropiat.

 

Un alt proiect de hotărâre de-a dreptul halucinant a picat tot datorită opoziţiei coaliţiei PSD – PD-L. Este vorba despre prelungirea contractului dintre Primăria Satu Mare şi societatea Euromedia SA din Bucureşti, care a instalat în mai multe puncte din oraş panouri publicitare luminoase, aşa-numitele city-lights.

 

Spre stupoarea tuturor, viceprimarul Kereskenyi Gabor a propus să se elimine din contract obligaţia societăţii Euromedia SA de a plăti către Primăria Satu Mare o sumă fixă de 20 euro/lună pentru fiecare panou publicitar chiar şi în perioadele în care panourile respective nu sunt ocupate cu reclame. Viceprimarul a motivat această propunere prin faptul că trebuie să manifestăm înţelegere faţă de firma bucureşteană, în condiţiile în care criza economică i-a redus substanţial veniturile.

 

Potrivit unor informaţii neoficiale, această grijă neobişnuită faţă de ditamai compania naţională de publicitate, în prag de campanie electorală, se datorează relaţiilor strânse dintre un consilier local UDMR, altul decât viceprimarul Kereskenyi, şi conducerea firmei respective.

 

Până la urmă, într-o încercare disperată de a-i îmbuna pe PSD-işti şi PDL-işti, care şi-au dat seama că toată povestea e cusută cu aţă albă, consilierul UDMR-ist Turos Lorand a propus o soluţie de compromis: în loc să ceară bani de la Euromedia pentru panourile publicitare care stau goale, mai bine să afişeze gratuit pe acele panouri anunţuri şi comunicate ale Primăriei. N-a avut succes, iar proiectul de hotărâre a picat.

 

La fel cum n-a avut succes nici proiectul cu privire la amânarea termenului de execuţie a complexului comercial Select World de la Cap Pod Decebal, proiect ce a pornit cu stângul de la bun început, în urmă cu trei ani. Discutarea proiectului a fost amânată pentru şedinţa următoare.

 

Consilierii locali n-au amânat, însă, plata sumei de 700.000 RON către Florisal, bani ce ar acoperi „gaura” de la începutul anului, când Primăria a fost nevoită să plătească servicii executate de societatea de salubrizare în ultimele trei luni ale anului trecut. În legătură cu acest subiect, consilierul PDL-ist Claudiu Ardelean nu s-a abţinut să observe că maşinile Florisal stropesc de zor, zilnic, străzile din Satu Mare, în plină toamnă şi în plină criză financiară.

Tags: coalitie  consiliu  local  
2276 vizite
Distribuie pe