Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Dispută politică pe noul steag al municipiului Satu Mare. Liberalii au votat împotriva grofilor
Florin Răchitan  - Joi, 30 Septembrie 2021

O dispută aparent absurdă bagă zâzanie în aparenta alianță de la conducerea municipiului Satu Mare, pe tema ”noului steag”, care a trebuit ”neapărat” aprobat în ședința de joi a Consiliului Local, astfel nu prea se mai știe cine e la putere și cine e în opoziție :)))

Votul dat în Consiliul Local pe un subiect aparent insignifiant prefigurează și o eventuală nouă structură politică în conducerea municipiului Satu Mare, adică deja bănuim cam cine a mai fost ”cumpărat” de grofi în ultima vreme.

S-a întâmplat ca grofii să propună un proiect de hotărâre pentru un nou steag al municipiului Satu Mare, ca și cum asta ar fi fost o prioritate în momentul de față. În propunerea lor inițială s-a păstrat fundalul albastru existent încă de la steagul aprobat în urmă cu peste două decenii, dar au ținut neapărat să adauge unele elemente care amintesc de steagurile istorice de luptă maghiare, conform heraldicii.

Singurul care a observat că ceva nu e în regulă a fost consilierul local liberal Victor Cernea, care provine (culmea!) dintr-o familie mixtă din punct de vedere etnic, astfel că este în temă cu simbolistica strămoșilor săi.

Ceilalți, hipsterii și pesediștii care tocmai au primit, direct sau indirect, posturi la Apaserv, nici măcar nu aveau habar ce-s alea ;))

Ca să nu pățească ca data trecută, când viceprimarii liberali au făcut jocul grofilor și au aprobat niște studii de fezabilitate pe multe zeci de mii de euro pentru ”o firmă de familie a grofilor”, membrii grupului consilierilor liberali au primit mandat strict din partea Organizației Municipale a PNL să voteze, de data aceasta, împotriva proiectului de hotărâre propus de grofi. Ceea ce s-a și întâmplat. Altfel, ar fi suportat consecințele ;))

Cu toate acestea, ei au fost singurii care au votat împotriva proiectului de hotărâre, dar voturile lor nu au fost destule pentru a respinge proiectul, astfel că Satu Mare are un nou steag frumos ;))

Publicăm integral comunicatul de presă al PNL Satu Mare, precum și ilustrația cu varianta de steag propusă de ei:

La ședința Consiliului Local Satu Mare de azi, consilierii PNL au avut o altă propunere pentru steagul municipiului Satu Mare, care pornește de la ideea că un steag al unei comunități trebuie să înglobeze acele elemente care îi definesc identitatea reală, o cerință neîndeplinită de steagul propus pe ordinea de zi.

Propunerea consilierilor PNL, un steag cu un fond alb, care simbolizează echilibrul, armonia, pacea, speranța, cu o bordura roșie - albastră, ca expresie a multiculturalității armonioase. În special, bordura putea să înlocuiască formele acelea triunghiulare, astringente.

Votul dat de consilierii Partidului Național Liberal împotriva adoptării variantei propuse se datorează particularităților și a conținutului propuse.

Așa cum a susținut consilierul Victor Ioan Cernea prin intervenția sa, ca și culoare de fundal ar trebui folosită culoarea albă, pentru a reliefa cât mai bine stema municipiului, iar pe de altă parte, franjurii de pe margini încarcă inutil întregul ansamblul vizual și ar trebui eliminați.

Chiar dacă propunerea PNL cu privire la folosirea unui fundal alb a fost adoptată, formele astringente, care duc mai degrabă spre ideea unui steag de luptă, pot să creeze confuzie și să lezeze unele sensibilități, pentru că utilizează elemente care aparțin unor alte identități și poate altor vremuri.

Consilierii PNL au militat pentru un altfel de steag. Suntem convinși că varianta propusă de Partidul Național Liberal ar reprezenta mult mai fidel spiritul orașului nostru și trebuia să fie acceptată de către toate partidele politice prezente în Consiliul Local, UDMR, PSD și USR-Plus, inclusiv de domnul primar Kereskenyi Gabor.

Satu Mare are nevoie de un steag care să exprime cu adevărat simbolurile sale reale! Un steag care unește și nu dezbină!

1765 vizite
Distribuie pe