Locale Altele
Duminica, 22 Mai 2022
Dum, 22 Mai 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vânătorii se plâng că-i costă prea mult să prevină răspândirea pestei porcine în timp ce vânează mistreți
Prefectura Satu Mare  - Vineri, 19 Noiembrie 2021

Prefectul Altfatter Tamas a mediat astăzi o  întâlnire a  reprezentanților asociațiilor de vânătoare din județ cu autoritățile responsabile în domeniu, respectiv Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Garda Forestieră, tema abordată fiind respectarea măsurilor specifice combaterii PPA – pestei porcine africane.

Reprezentanții  DSVSA  au prezentat  Ghidul de  bune practici privind biosecuritatea în timpul vânătorii în contextul evoluției pestei porcine africane, document elaborat în baza HG  nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a Legii nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic  și a tratatelor internaționale cu statele vecine.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții asociațiilor de vânătoare au prezentat situația dificilă în care se află, a costurilor mari care trebuie suportate de vânători pentru respectarea tuturor măsurilor de biosecuritate impuse de legislație privind organizarea vânătorii la mistreț, a transportului către locul de manipulare a vânatului, a recoltării probelor, a păstrării carcaselor și a ecarisării părților nedestinate consumului uman și carcaselor cu rezultat pozitiv  la PPA.

Reprezentanții  asociațiilor de vânătoare au sesizat, tocmai datorită acestor costuri mare, pericolul de neconformare la toate măsurile specifice pentru limitarea răspândirii PPA în cadrul acțiunilor de vânătoare organizate pe fondurile cinegetice din județ, ceea ce poate zădărnici eforturile DSVSA și pune în pericol viabilitatea sectorului zootehnic specific de creștere a porcilor. În același timp au prezentat nevoia de adaptare a  legislației specifice, de finanțare a acțiunilor preventive specifice mediului silvatic. 

Având în vedere eforturile extraordinare desfășurate de autorități începând din anul 2017 pentru eradicarea pestei porcine africane, implicațiile economice majore și costurile mari pe care le presupune răspândirea acestei epizootii și eradicarea focarelor de boală transmisibilă și nevoia de a limita consecințele nerespectării prevederilor legale, prefectul sprijină demersul reprezentanților vânătorilor din județ și va transmite către autoritățile  centrale competente propunerile de modificare a legislației specifice.

1434 vizite
Distribuie pe