Locale Altele
Marti, 4 August 2020
Marti, 4 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cresc taxele şi impozitele locale
Florin Răchitan  - Joi, 1 Octombrie 2009

Cadou de criză din partea Guvernului şi Primăriei: taxele şi impozitele locale pe anul viitor vor creşte, în medie, cu 20%, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult la bugetul local pentru locuinţele, terenurile sau maşinile pe care le deţinem.

 

Noile valori ale acestor taxe şi impozite au fost anunţate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, de primarul Iuliu Ilyes, viceprimarul Kereskenyi Gabor şi directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, Iosif Drimuş.

 

Aceştia au argumentat nevoia majorării obligaţiilor fiscale prin apariţia recentă a unei Hotărâri de Guvern care stabileşte noile cuantumuri ale taxelor şi impozitelor locale, corelate cu indicele actual de inflaţie.

 

Iosif Drimuş a precizat că Guvernul nu a mai impus creşterea taxelor de trei ani de zile, alegând să facă acest pas fix într-un an de criză. El a recunoscut, de asemenea, că se aşteaptă la o scădere a gradului de colectare a taxelor, ceea ce înseamnă că bugetul local nu se va îmbogăţi chiar cu 20%, în schimb va creşte numărul rău-platnicilor.

 

Un „cadou” în plus este şi dispariţia bonificaţiei de 10% de care beneficiau până acum cei care îşi plăteau integral toate taxele şi impozitele locale până în data de 31 martie. De anul viitor, ei nu vor mai beneficia de această bonificaţie, în schimb penalităţile au rămas aceleaşi, iar amenzile pentru nedeclararea proprietăţilor vor creşte.

 

De-altfel, autorităţile locale nu stau nici acum prea bine cu încasarea taxelor şi impozitelor. Miercuri a fost ultima zi în care sătmărenii mai puteau să plătească aceste „dări” fără a fi penalizaţi, dar se pare că nu mai puţin de 30.000 de oameni au „uitat” să treacă pe la casierie. DITL va începe de joi să trimită somaţii la restanţieri pentru a recupera ce se mai poate din creanţe.

 

Singura veste bună pentru unii este că au rămas în vigoare facilităţile fiscale – scutire, respectiv reducere de 50% la plata taxei – pentru sătmărenii care au venit minim garantat sau puţin peste valoarea acestuia.

 

În 28 octombrie se va organiza dezbatere publică despre noile valori ale taxelor şi impozitelor locale, dar primarul Iuliu Ilyes a anunţat deja că nici nu se pune problema ca acestea să scadă cu vreun leu.  

Tags: taxe  impozite  majorare  
1356 vizite
Distribuie pe