Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
În timp ce spune că nu are bani pentru o parcare în Centrul Vechi, Primăria Satu Mare vrea să ”spargă” 6 milioane euro pe iluminat festiv de sărbători
Florin Răchitan  - Miercuri, 22 Iunie 2022

Știți duma aia cu care conducerea Primăriei Satu Mare justifică necesitatea de a concesiona un teren din Centrul Vechi pentru a se construi, practic, o parcare subterană privată pentru Hotelul Dacia ce urmează, teoretic, să fie renovat în anii următori?

Primăria spune că nu are la dispoziție 4 milioane de euro pentru a construi din fonduri proprii o asemenea parcare în zona centrală a orașului, astfel încât aceasta să poată fi folosită de un număr mai mare de sătmăreni, fără ca o bună parte a locurilor de parcare să fie rezervate unui singur hotel.

În schimb, știți pentru ce are Primăria Satu Mare aproape 6 milioane de euro + TVA pe care ar urma să-i plătească în următorii patru ani? Pentru iluminat festiv de sărbători!!!

Țeapa uriașă care se pregătește a fost dată în vileag de deputatul USR de Satu Mare, Radu Panait.

Publicăm integral postarea acestuia:

Ce înseamnă un oraș dezvoltat, un oraș ”în mișcare”? Înseamnă că primăria își permite să plătească peste 27 milioane lei pentru iluminatul public de sărbători?

În perioada în care facturile la energie au atins prețuri record, iar sătmărenii se confruntă cu o mulțime de lipsuri, primăria are în plan să cheltuie aproape 6 milioane de euro pe iluminatul public de sărbători!

Vorbim de o sumă exorbitantă și nejustificată, iar primăria încearcă să motiveze prețul menționând că banii vor fi alocați și pentru sărbătorile Pascale.

Mă întreb ce au de gând să lumineze atunci, în condițiile în care și anul acesta, dar și anul trecut s-au folosit de elemente de decor care nu au necesitat electricitate și nici nu văd în ce context ar fi nevoie de mai mult? Permiteți-mi să nu cred că sărbătorile noastre vor fi mai frumoase datorită unor luminițe și cu facturi record la energia electrică.

Unde ar putea fi investită o parte din cei 27 milioane lei? Priviți costurile următoarelor proiecte de investiții:

- Amenajarea malurilor Someșului: 8 milioane lei;

- Parcarea subterană în fața Hotelului Dacia - 19 milioane lei;

- Pasarela de peste Someș până la mall: 22 milioane lei.

Mă întreb totodată de ce se scoate la licitație un contract pe patru ani? De ce nu s-ar licita în fiecare an? Dacă măsurile de eficientizare a consumului de energie electică și trecere spre energia regenerabilă propuse de USR vor fi puse în aplicare, ne așteptăm ca prețurile să scadă. Ori, în cazul de față, sătmărenii ar plăti aceeași sumă exorbitantă dacă acest contract va fi încheiat pe 4 ani.

Să fim clar înțeleși: nu mă opun sub nici o formă iluminatului festiv. Consider însă că de Sărbători ne putem bucura de un oraș frumos împodobit și iluminat, însă pe bani mai puțini. Satu Mare are reale probleme de infrastructură, iar prioritățile ar trebui să fie cu totul și cu totul altele!

Dumneavoastră ce vă doriți? Milioane de euro aruncate pe iluminat festiv sau facturi mai mici și investiții sustenabile?

3965 vizite
Distribuie pe
Maria Pop
Dorim parcare etajata supraterana,o cantina sociala mare,adapost de noapte pt toti cei aflati in nevoie,centre de zi educationale pt tineri...camere video pe strazi pt a controla si preveni infractiuni...
2022-06-23 13:27:45