Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Satu Mare este la coada clasamentului național în gestionarea deșeurilor. Ne-a depășit și Vasluiul!
Act for Tomorrow  - Vineri, 24 Iunie 2022

Municipiul Satu Mare ocupă locul 28 pe țară în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor.

În urma monitorizării și evaluării, Satu Mare a obținut doar 26 de puncte din 100, punctaj care reflectă probleme în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul municipiului.

Pe primele poziții în clasament regăsim Sibiu cu 71 de puncte, Oradea cu 70 de puncte, Sfântu Gheorghe, Iași și Miercurea Ciuc la egalitate cu 63.5 puncte din 100.

Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în prezența Ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Studiul cuprinde și o serie de recomandări pentru fiecare municipalitate în parte, iar recomandările făcute pentru municipiul Satu Mare sunt următoarele: organizarea colectării și asigurarea infrastructurii pentru sortarea la sursă a deșeurilor, pe 5 tipuri de deșeuri: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, biodeșeuri, și menajer; organizarea colectării biodeșeurilor la nivelul întregului municipiu; dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deșeuri de voluminoase și de construcții, gratuit pentru cetățeni; construirea de centre de colectare - centre de minerit urban - dedicate pentru DEEE-uri, deșeuri voluminoase, deșeuri construcții, unde populația să poată debarasa gratuit aceste tipuri de deșeuri și în afara campaniilor de colectare, astfel încât acestea să poată fi reparate sau reintroduse în sistem prin accesul către cetățeni la prețuri modice.

Principalele concluzii ale studiului arată că toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalități tratează gestionarea deșeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislației minime. Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obținut de Sibiu și Oradea.

Clasamentul național arată în felul următor:

Harta de mai jos arată mai bine cam unde ne situăm. De remarcat faptul că toate reședințele de județ din jurul nostru, până și Zalău, au obținut punctaj mai bun ca Satu Mare:

833 vizite
Distribuie pe