Locale Altele
Joi, 21 Septembrie 2023
Joi, 21 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primarii PSD-işti ameninţă cu boicotarea alegerilor prezidenţiale
Florin Răchitan  - Joi, 8 Octombrie 2009

Primarii şi secretarii primăriilor din judeţ au fost adunaţi joi dimineaţa în sala mare a Palatului Administrativ la o şedinţă de instruire cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale şi „cu un drum” s-a rezolvat şi asigurarea unui public pentru un simpozion organizat de revista „Lumea satelor”, adică pretext pentru aruncat bani publici la mitici şmecheri finanţaţi de stat.

 

Mare a fost uimirea reprezentanţilor autorităţilor judeţene când primarii PSD-işti s-au luat în gură cu ei, acuzându-i că intenţionează să fraudeze alegerile prin trucuri birocratice.

 

Iniţial, prefectul Radu Giurcă a prezentat nişte date statistice utile în pregătirea alegerilor. Astfel am aflat că în judeţul Satu Mare sunt 320.159 de alegători, care au posibilitatea să voteze la cele 398 secţii de votare din localităţile judeţului. În plus, vor fi amenajate 64 de secţii speciale pentru cetăţenii care vor vota în altă localitate decât cea de domiciliu.

 

În încercarea de a preveni fenomenul „turismului electoral”, toate secţiile speciale de votare vor fi monitorizate cu ajutorul unor camere web, dar prefectul Giurcă i-a rugat pe primari să cumpere ei echipamentul, fiindcă la nivel naţional nu sunt fonduri pentru asemenea cheltuieli.

 

După plecarea prefectului din sală, directorul Serviciului Juridic al Prefecturii, Eugen Chioran, a rămas să înfrunte acuzaţiile primarilor PSD-işti, care au ameninţat că vor boicota alegerile, fiind nemulţumiţi de sistemul prin care sunt stabiliţi preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii lor.

 

Cel mai vehement în exprimarea criticilor a fost primarul din Oraşu Nou, Toma Betea, susţinut de colegii din Negreşti-Oaş şi Bârsău. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de intenţia Biroului Electoral Judeţean de a desemna preşedinţii secţiilor de votare prin tragere la sorţi, având experienţe neplăcute din cauza acestui sistem în timpul recentelor alegeri europarlamentare.

 

Cu toate că prefectul Radu Giurcă le-a solicitat primarilor să-i trimită liste cu persoane propuse pentru a fi preşedinţii secţiilor de votare, Toma Betea a declarat că ştie din surse sigure că la prefect vor ajunge „alte liste”, iar responsabilii cu secţiile de votare vor fi oameni „cu opt clase”.

 

Eugen Chioran a declarat că modalitatea de desemnare a preşedinţilor secţiilor de votare va fi transparentă în totalitate şi nu se vor mai repeta greşelile de la alegerile europarlamentare.

Tags: alegeri  pregatiri  boicot  primari  psd  
1830 vizite
Distribuie pe