În ultima zi toridă de august, specialiștii în machete din Primăria Satu Mare au avut proasta inspirație să trimită o dronă deasupra terenului fostului Lac Cubic din zona cartierului Solidarității, unde tocmai se desfășoară (sau ar trebui să se desfășoare) lucrări de amenajare a celui mai mare parc din municipiu, în cadrul unui proiect european în valoare totală de aproximativ trei milioane de euro.
Din aer, lucrurile par să arate frumos, după o vară secetoasă în care n-a plouat aproape deloc, astfel că lucrurile păreau rezolvate după incidentul jenant de la începutul acestui an, când, în urma unor ploi abundente, practic a reapărut vechiul Lac Cubic, inundând întreaga suparafață a parcului, cu tot cu instalațiile de joacă și de mobilier urban pe care constructorii apucaseră să le monteze.
Noa, n-ar fi trebuit să cobească! ;)) Abia au trecut două zile de la filmarea aeriană a trepădușilor din Primărie, că a și dat prima ploaie adevărată de toamnă, iar locuitorii cartierului Solidarității făceau pariuri cam în cât timp se va inunda parcul din nou. N-au trebuit să aștepte prea mult: până seara, întregul parc era sub apă :))))))
Reamintim că lucrările de amenajare se fac în cadrul unui proiect cu titlul „Transformarea zonei degradate Cubic în zonă de petrecere a timpului liber pentru comunitate", finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
În cadrul proiectului de refacere și reabilitarea a zonei ar trebui să fie construite alei pietonale pavate cu piatră naturala, un loc de joacă pentru copii, un teren de sport multifuncțional, o pistă de biciclete și o platformă pentru patinele cu rotile, o platformă pentru fitness. Ar trebui amenajate spații verzi, inclusiv ronduri cu flori, plantați arbori și arbuști și ar trebui pus în funcțiune un sistem de irigare.
Licitația pentru proiectarea și executarea lucrărilor a fost câștigată de o firmă din București, una dintre cele mai mari din țară în acest domeniu, dar, așa cum se întâmplă de obicei cu proiectele locale, execuția lucrărilor a fost încredințată în subantrepriză firmei de casă a grofilor sătmăreni. Noa, de atunci au început problemele!
Reapariția periodică a apei la suprafața terenului după orice ploicică indică faptul că sunt probleme cu pânza freatică din subsol și ar fi fost nevoie, în mod evident, de lucrări complexe prin care apa să fie drenată și evacuată prin sistemul de canalizare a orașului sau să se găsească alte soluții tehnice pentru evacuarea apei, astfel încât parcul să nu devină mereu o mocirlă dezgustătoare.
Soluția drenajului a fost chiar prevăzută în proiectul inițial, cu care s-a câștigat licitația, dar se pare că e mai ușor de ”șporolit” (a se citi: drenaj de bani, nu de apă).
După primele inundații din zonă, șeful de proiect din cadrul Primăriei Satu Mare, responsabil cu monitorizarea implementării acestui proiect, și-a dat demisia. A fost primul semn că ceva tarre nu e în ordine!
La câteva zile după aceea, în primăvară, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au efectuat percheziții la Primăria Satu Mare ”într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate corupției și de fraudare a fondurilor europene comise în perioada 2020-2021” – după cum suna textul comunicatului de presă transmis de DNA. Cercetările continuă...
În cadrul unei confruntări la o emisiune de televiziune, în această vară, primarul Kereskenyi Gabor i-a dat replica deputatului liberal Adrian Cozma, susținând că proiectul este în curs de implementare și nu a fost achitată nici o sumă de bani firmei constructoare. Doar că nici Adrian Cozma nu s-a născut ieri și a trimis frumos o cerere oficială la instituția care se ocupă cu monitorizarea cheltuirii fondurilor europene, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest de la Cluj, solicitând informații în legătură cu stadiul în care se află implementarea proiectului Parcului Cubic din Satu Mare.
În răspunsul ADR Nord-Vest, surpriză! Până la finalul lunii iunie 2022, s-au achitat deja peste 5,1 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro, ceea ce înseamnă cam o treime din valoarea totală a proiectului.
Din tabelul de mai jos reies și alte informații ”interesante”. De la data semnării contractului pentru executarea lucrărilor au trecut deja trei ani, timp în care, potrivit chiar comunicării oficiale a Primăriei Satu Mare, Parcul Cubic continuă să se afle în stadiul în care încă ”prinde contur”. În condițiile în care data de finalizare a lucrărilor ar trebui să fie la sfârșitul lunii viitoare :))))))
Alte informații ”interesante” sunt cele referitoare la sumele care deja s-au plătit pentru un alt proiect care începe ”să prindă contur de țeapă”, reamenajarea malurilor Someșului. Dar despre acesta, cu altă ocazie ;))
Sătul, printre altele, de aceste proiecte care tot ”prind contur”, PNL s-a retras recent din conducerea administrației publice locale, iar liderul județean al acestui partid, Adrian Cozma, a făcut dezvăluiri publice despre ceea ce seamănă deja cu un imens ”tun” financiar.
”Primarul Gabor aruncă banii sătmărenilor pe apă de ploaie! Nu mai e nicio surpriză pentru nimeni că actualul primar nu are nici în clin nici în mânecă cu administrarea orașului. În loc de dezvoltare, avem improvizații și proiecte eșuate. Era limpede pentru orice gospodar că Parcul Cubic are nevoie de o cu totul altă abordare, că acei 5,1 mil de lei au fost irosiți și îngropați. Asta e situația! E păcat că trebuie să ducem în spate cu toții aceste eșecuri administrative. Nu mai merge așa, Gabor!” – a transmis deputatul Adrian Cozma.