Locale Altele
Vineri, 9 Iunie 2023
Vin, 9 Iun 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Presimțind dezastrul din circulație după închiderea Centrului Vechi, grofii dau vina pe Adrian Cozma. Deputatul le dă replica!
Florin Răchitan  - Vineri, 12 Mai 2023

Pe grofii de la conducerea municipiului Satu Mare încep să-i treacă frisoane reci la gândul că vor pica în ”groapa” pe care au săpat-o cu propriile lor mânuțe în ceea ce privește ”reabilitarea” Centrului Vechi și, în disperare, încearcă să arunce vina, ca de obicei, pe deputatul liberal Adrian Cozma.

Supărarea lor vine din faptul că nu le-a ieșit licitația cu dedicație pentru construirea unei parcări subterane pe porțiunea de Corso din fața Hotelului Dacia, care, teoretic, ar fi trebuit să compenseze, pe hârtie, desființarea locurilor de parcare din Piața Libertății odată cu închiderea circulației în sensul giratoriu din jurul parcului. Spunem ”pe hârtie”, fiindcă, de fapt, potrivit chiar planurilor depuse de firma maghiară care ar fi trebuit să câștige licitația, aceeași care tot ”reconstruiește” Hotelul Dacia de vreo șapte ani de zile, doar o mică parte a locurilor din parcarea subterană ar fi fost puse la dispoziția sătmărenilor, cele mai multe fiind rezervate clienților hotelului, în cazul în care s-ar fi redeschis vreodată hotelul.

Colac peste pupăză, grofii ar fi vrut nici mai mult nici mai puțin decât să concesioneze firmei guvernului maghiar, pe o jumătate de secol, întregul spațiu public din fața Hotelului Dacia. Teoretic, ar fi fost vorba doar de spațiul subteran, dar practic asta ar fi însemnat că firma trebuia să sape o groapă imensă în mijlocul orașului, pentru a construi efectiv structura parcării subterane, iar pentru asta avea la dispoziție mai puțin de un an de zile, în condițiile în care Primăria trebuie să finalizeze în acest an lucrările de reamenajare a întregului Centru Vechi, altfel ar putea să piardă fondurile europene câștigate pentru aceste proiect. În caz contrar, sătmărenii s-ar fi ales cu o groapă mare și frumoasă în buricul târgului, pe un teren concesionat pe o jumătate de secol firmei pudelului putinist.

Într-o lume ideală a lor, asta nu ar fi fost neapărat o problemă, fiindcă până în urmă cu vreo doi ani Guvernul de la Budapesta turna banii cu găleata în diferite ”investiții” mai mult sau mai puțin ciudate din Transilvania, iar Hotelul Dacia și zona centrală a Sătmarului era pe această listă de posibile investiții. Între timp, însă, s-a întâmplat războiul din vecini, iar UE a tăiat o mare parte a fondurilor destinate Ungariei, de care vecinii noștri aveau nevoie ca de aer, în ciuda lătrăturilor anti-UE din propaganda oficială. În lipsa acestora, cea mai mare parte a ”investițiilor” din Transilvania au fost suspendate, astfel că, în momentul în care grofii s-au urnit, până la urmă, cu proiectul de reabilitare a Centrului Vechi, din partea firmei maghiare au mai primit doar promisiuni și încercări disperate de a ”rezolva” cumva licitația pentru parcarea subterană fără de care Hotelul Dacia ar putea să funcționeze, eventual, ca pensiune de trei margarete, care nu și-ar recupera banii investiți nici într-o jumătate de secol.

Nici asta n-ar fi neapărat o problemă, doar că, în graba lor de a prinde ultima sută de metri în cadrul proiectului, grofii au încercat să organizeze licitația, în stilul lor, trecând peste toate reglementările legislative posibile, obișnuiți fiind că, oricum, nu le stă nimeni în cale.

Noa, de data asta și-au găsit nașul, în persoana deputatului liberal Adrian Cozma, avocat de profesie, adică cineva care se pricepe la legislația în vigoare :)))))

A urmat o telenovelă juridică în mai multe episoade, despre care am scris la vremea respectivă, iar rezultatul a fost că firma pentru care era pregătită licitația a renunțat, practic, la proiectul parcării subterane.

A trecut ceva vreme de atunci, grofii s-au apucat deja să taie copacii din parc și să așeze nelipsitele pavaje gri, iar acum a venit momentul să închidă circulația, deocamdată parțial, pe anumite tronsoane din Piața Libertății, ceea ce presupune inclusiv desființarea celor câteva sute de locuri de parcare din zonă. Noa, și și-au ”amintit” brusc că nu au unde să redirecționeze mașinile respective, fiindcă în două mandate consecutive ”nu au avut timp” să facă o amărâtă de parcare suplimentară în zona centrală, fiind prea ocupați cu schimbarea dalelor așezate de fostul primar Iuliu Ilyes pe trotuare și a pietrei naturale din Centrul Nou care a ajuns în curtea unui consilier al actualului primar.

Dar au răsuflat ușurați, fiindcă au găsit vinovatul: Adi Cozma! Că nu i-a lăsat să facă groapă în centru!

În stilul lor caracteristic, au ținut să facă această precizare chiar pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Satu Mare, precum și în mesajul pe care l-au trimis abonaților pe contul WhatsApp pregătit pentru campania electorală de anul viitor.

Amintindu-și de țircusul pe care l-au făcut chiar ei cu ocazia Târgului de Crăciun din 2015, atunci când fostul primar Dorel Coica a închis temporar o porțiune a sensului giratoriu și a provocat o adevărată revoltă în rândul șoferilor sătmăreni, și temându-se să nu pățească la fel, grofii au dat repede asigurări că tocmai se află în licitație două parcări supraterane în zona centrală (după șapte ani de ”proiectare” și ”studii de fezabilitate” realizate de o firmă de familie din Cluj) și au precizat, de asemenea, că, oricum, un întreprinzător privat le-a salvat, parțial, fundurile după ce tocmai a deschis o parcare privată, cu plată, în spatele Hotelului Aurora, că el n-a stat după ”studii de fezabilitate” de zeci de mii de euro din bugetul local.

Dar nici deputatul Cozma nu le-a rămas dator:
1982 vizite
Distribuie pe