Locale Altele
Marti, 9 Martie 2021
Marti, 9 Mar 2021
Oficial, puşcăriaşii se cuminţesc
Barla Béla  - Vineri, 13 Noiembrie 2009

În ultima vreme, deţinuţii dau mult mai puţine bătăi de cap personalului Penitenciarului Satu Mare, în comparaţie cu anii precedenţi, potrivit declaraţiilor directorului instituţiei, Ioan Iuga, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Drept urmare, în cel de-al III-lea trimestru al acestui an peste 250 de deţinuţi au fost recompensaţi pentru bună purtare. Recompensele nu au constat în bani.

Dacă unii dintre ei au fost învoiţi în familie pentru cel puţin o zi, alţii şi-au câştigat dreptul pentru pachete de hrană mai consistente şi întâlniri mai dese cu aparţinătorii.

 

Cu toate acestea, conducerea instituţiei a fost sesizată cu privire la un număr de 59 de abateri disciplinare, iar 39 de deţinuţi au fost sancţionaţi. Aceste sancţiuni constau în primul rând în reducerea numărului de convorbiri telefonice cu aparţinătorii, vizite mai puţine, dar şi pachete mai puţin consistente, pe o perioadă determinată de timp.

 

În penultimul trimestru al anului, şapte deţinuţi au făcut greva foamei şi alţi doi au încercat să-şi pună capăt zilelor. Motivele pentru care persoanele private de libertate recurg la astfel de gesturi, sunt multiple, susţine Ioan Iuga. Ori nu îi caută soţia, ori a fugit cu altul sau pur şi simplu vor să-l vadă pe director. „Inventează tot felul de motive, câte-n lună şi-n stele” – spune directorul Penitenciarului. De cele mai multe ori deţinuţii fac greva foamei, iau supradoză de medicamente sau încearcă să-şi taie venele cu lamele pe care le scot din BIC-urile pe care le deţin pentru bărbierit.

 

Cu toate acestea, conducerea Penitenciarului Satu Mare consideră satisfăcător comportamentul deţinuţilor, având în vedere că la ora actuală între zidurile închisorii sătmărene sunt încarceraţi 439 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 70 de ani, care reacţionează diferit la starea de detenţie. Aceştia îşi ispăşesc pedepsele pentru furt, tâlhărie, înşelăciune, dar şi pentru omor.  

 

Penitenciarul are, însă, şi o parte mai „plăcută”. Este vorba despre camera matrimonială. De când a fost aprobată oficial, aceasta găzduieşte din ce în ce mai des întâlniri ale deţinuţilor cu soţiile lor. În trei luni, nu mai puţin de 36 de iubăreţi au trecut pragul camerei. De obicei, spune Ioan Iuga, deţinuţii au dreptul la „două ore de amor”, însă tinerii căsătoriţi pot folosi chiar două zile la rând camera matrimonială.

 

Tags: penitenciar  detinuti  disciplina  
1100 vizite
Distribuie pe