Locale Altele
Duminica, 25 Septembrie 2022
Dum, 25 Sept 2022
Nu vom avea euro-containere de gunoi
Florin Răchitan  - Joi, 17 Decembrie 2009

Un proiect anunţat demult de primarul Iuliu Ilyes şi care ar fi trebuit, teoretic, să „civilizeze” sistemul de colectare a deşeurilor în Satu Mare a picat la votul consilierilor locali, în şedinţa de joi.

 

Este vorba despre intenţia Primăriei de a amenaja aproximativ 200 de puncte de colectare a deşeurilor menajere, amenajate după standarde europene, care ar fi permis colectarea selectivă a deşeurilor, iar accesul la ele ar fi fost posibilă doar locatarilor din zonele arondate.

 

Investiţia propriu-zisă urma să fie realizată de societatea care se ocupă de salubrizarea oraşului, Florisal, dar prevederile actului adiţional prin care urma să se realizeze aceasta au trezit suspiciunea unora dintre aleşii locali, cei mai aprigi contestatari ai proiectului fiind consilierii de la PD-L.

 

În condiţiile în care actualul contract dintre Primărie şi Florisal expiră peste patru ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă patru ani, din actul adiţional ce a fost supus joi dezbaterii consilierilor locali reieşea că investiţia Flosisal-ului cu aceste euro-containere urma să fie amortizată abia în 2020, ceea ce însemna, de facto, o prelungire a contractului de salubrizare peste perioada stabilită iniţial.

 

Consilierul PD-L Claudiu Ardelean a susţinut că această prevedere a actului adiţional este ilegală, iar el nu o va vota, deoarece „vreau să mă protejez pe mine şi familia mea, n-aş vrea să ies din Consiliul Local cu mâinile la spate”.

 

Legat de acest subiect, colegul său de la PD-L, Sorin Ghilea, a remarcat faptul că Primăria găseşte bani pentru realizarea altor investiţii publice, dar nu şi pentru aceasta, preferând s-o lase în seama unei societăţi private şi intenţionând să prelungească acest contract de salubrizare, printr-o chichiţă birocratică, în beneficiul Florisal.

 

A urmat un schimb de replici cu susţinătorii proiectului, aceştia fiind cu precădere în tabăra UDMR, după care au aflat cu toţii, cu destulă uimire, că este nevoie de două treimi din voturile consilierilor pentru ca proiectul să fie adoptat. În acel moment, câţiva consilieri UDMR-işti şi liberali s-au abţinut, asigurând, practic, victoria democrat-liberalilor, deoarece adversarii lor nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi.

 

„Nu mai facem nimic, vom lăsa containerele deschise, pe trotuare, dacă aşa înţeleg unii să rezolve problema deşeurilor în acest oraş” – a declarat directorul Florisal, Vasile Puşcaş, după ce proiectul de hotărâre a fost respins.
 

 

Un alt punct penibil pe ordinea de zi a fost proiectul de hotărâre privind stabilirea unor obligaţii în domeniul edilitar-gospodăresc, al ordinii, curăţeniei şi igienei publice în municipiul Satu Mare.

 

Consilierul PD-L Sorin Ghilea a remarcat faptul că o serie de prevederi ale proiectului sunt desuete şi absurde, lăsând loc unor abuzuri şi discriminări din partea autorităţilor locale faţă de cetăţenii oraşului.

 

„În condiţiile în care autorităţile locale sunt incapabile să controleze fenomene precum circulaţia căruţelor prin oraş, al ocupării abuzive a unor spaţii publice de către anumite categorii de cetăţeni sau înfundarea canalelor cu resturi deversate de oameni care nu plătesc niciodată vreo taxă de apă-canal, ar fi ofensator să amendăm o bătrână care nu reuşeşte să-şi întreţină estetic faţada casei dărăpănate” – a spus consilierul Sorin Ghilea.

 

El a adăugat că este de acord cu adoptarea unor măsuri coercitive în acest sens, dar ele trebuie însoţite obligatoriu de o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au, iar autorităţile trebuie să se abţină de la abuzuri.

 

Până la urmă, primarul Iuliu Ilyes a descoperit că textul proiectului iniţiat de el însuşi conţinea o mulţime de greşeli, care le-au „scăpat” funcţionarilor care trebuiau să-l definitiveze şi a propus amânarea votării, ceea ce s-a şi întâmplat. Trebuie remarcat faptul că acest proiect de hotărâre a mai fost amânat odată, din aceleaşi motive, ceea ce arată eficienţa cu care muncesc unii funcţionari de la Primărie.

 

Tags: proiect  florisal  amanare  
1617 vizite
Distribuie pe