Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Priorităţile Sătmarului în 2010
Sergiu Lenghel  - Luni, 4 Ianuarie 2010

Şefii din administraţia locală s-au întâlnit luni cu parlamentarii sătmăreni pentru a stabili priorităţile pe anul acesta.

Proiectul centurii de ocolire şi salariile profesorilor au fost cele două probleme ridicate de primarul Iuliu Ilyes, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad a cerut ca în buget să fie cuprinsă o finanţare pentru continuarea lucrărilor la depozitul regional pentru deşeuri menajere.

 

Din partea UDMR au participat deputaţii Erdei Istvan şi Varga Attila, deputatul Gheorghe Ciocan de la PSD şi deputatul democrat-liberal Ioan Holdiş.

 

Primarul Ilyes a prezentat situaţia investiţiilor şi a bugetului municipiului Satu Mare la sfârşitul anului 2009 şi perspectivele pentru anul 2010. Un proiect major pentru Satu Mare este centura de ocolire a municipiului, care a fost uitat de fostul Guvern. Separat de investiţia drumului expres Baia Mare - Nyiregyhaza, care a fost şi el amânat, proiectul pentru drumul de centură a avut parte, la început, de promisiunile ferme ale premierului Emil Boc şi ale ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, dar nu a mai fost cuprins în programul de guvernare.

 

Edilul-şef le-a cerut parlamentarilor să facă o interpelare comună la Guvern pentru cuprinderea acestei investiţii în bugetul pe anul 2010. Proiectul ar urma să cuprindă două etape. Prioritatea principală este realizarea tronsonului Drum Carei - Pod peste Someş - Drum Dorolţ - Str. Gorunului - Drum Botizului, iar mai apoi tronsonul Drum Carei - Parc Industrial Sud - Aeroportul Satu Mare.

 

Primarul a făcut referire şi la noul sistem de finanţare a salariului cadrelor didactice, bazat pe costul standard elev /an în cuantumul stabilit de Guvern la sfârşitul anului trecut. Acesta presupune un deficit de peste 15 milioane lei la nivelul municipiului Satu Mare, care nu poate fi acoperit prin restructurări, mai ales dacă sistemul se doreşte a fi aplicat începând cu anul bugetar 2010, adică din luna ianuarie. În această situaţie, restructurarea învăţământului se va face cu mari conflicte, existând pericolul ca salariile profesorilor să nu fie asigurate integral chiar din prima lună a anului.

Tags: intalnire  parlamentari  primari  
2041 vizite
Distribuie pe