Locale Altele
Sambata, 28 Martie 2020
Sam, 28 Mar 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Zeci de dispoziţii ale primarilor, revocate
Sergiu Lenghel  - Marti, 26 Ianuarie 2010

Prefectul Radu Giurcă a invitat marţi īn sala de şedinţe a Palatului Administrativ şefii instituţiilor deconcentrate pentru a-şi prezenta raportul activităţii pe anul 2009.

Din bilanţ am aflat, printre altele, faptul că la Prefectură au fost depuse nu mai puţin de 148 de petiţii, sesizări sau memorii, cele mai multe, respectiv 127, fiind primite de la cetăţeni.

 

Cinci petiţii au fost remise spre soluţionare de la Preşedintele Romāniei, şase de la Guvernul Romāniei, două de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi opt petiţii au fost analizate de la alte instituţii centrale sau locale.

 

Multe sesizări au fost formulate de diverşi cetăţeni nemulţumiţi de modul īn care instanţele de judecată s-au pronunţat īn dosarele care au avut ca obiect revendicarea dreptului de proprietate asupra unor terenuri. Pe parcursul verificărilor, īntr-un număr de 12 cazuri s-a constatat că aspectele reclamate īntrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni, fiind sesizată Poliţia.

 

Corpul de control s-a confruntat īn cursul anului trecut cu mai multe sesizări formulate la adresa primarului comunei Călineşti-Oaş privind presupuse ilegalităţi săvārşite de acesta īn calitate de preşedinte al comisiei de aplicare a legii fondului funciar, precum şi cu privire la modul īn care a cheltuit edilul banii publici.

 

Sesizări cu privire la cheltuirea suspectă a banilor publici au venit şi la adresa primarilor din comunele Ardud, Terebeşti şi Craidorolţ, dar şi cu privire la gestionarea defectuoasă a unor fonduri europene la primăriile din Crucişor sau Negreşti-Oaş.

 

La audienţele susţinute săptămānal de Instituţia Prefectului au fost primiţi 515 cetăţeni veniţi cu diverse probleme: 147 - sociale, 220 - fond funciar, 54 - reclamaţii īmpotriva administraţiei publice şi/sau serviciilor publice deconcentrate, respectiv 94 - probleme edilitar - gospodăreşti şi personale.

 

La Serviciul juridic şi contencios administrativ s-au  analizat peste 42.000 acte administrative, din care 3.067 hotărāri ale consiliilor locale şi 39.440 dispoziţii ale primarilor.

Potrivit raportului, 156 de acte administrative au fost supuse procedurii prealabile sau atacate la instanţa de Contencios Administrativ.

 

Īn urma sesizărilor Prefecturii, 143 de acte administrative, respectiv 31 de hotărāri ale consiliilor locale şi 112 dispoziţii ale primarilor au fost revocate. Cinci hotărāri ale consiliilor locale şi opt dispoziţii ale primarilor au fost atacate īn contencios administrativ, printre acestea aflāndu-se şi cel referitor la concesionarea lucrărilor de reabilitare a străzilor din cartierul Micro 16 sau cel privind  aprobarea unui schimb de teren īntre S.C. Magnum Investiţii Imobiliare S.R.L. şi Municipiul Satu Mare.

 

Īn cursul anului trecut, au fost organizate cinci şedinţe ale Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Agricole şi Forestiere, īn care au fost validate sau invalidate propunerile a 38 comisii locale. Astfel, ca urmare a validărilor, au fost soluţionate cererile de retrocedare a 768 persoane īndreptăţite. Īn judeţ, terenurile agricole şi forestiere au fost retrocedate īn proporţie 91,35%.

 

Īmpotriva Hotărārilor Comisiei Judeţene sau ale comisiilor locale au fost introduse acţiuni la diferite instanţe. Īn prezent sunt pe rol 262 cauze, care se află īn diferite faze de judecată, īn care juriştii din cadrul serviciului au formulat īntāmpinări şi au depus actele solicitate de către instanţe pentru soluţionarea cauzelor.

Tags: bilant  prefectura  2009  
1558 vizite
Distribuie pe