Locale Altele
Miercuri, 9 Octombrie 2024
Mie, 9 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Laura Kovesi: "Lipsa de personal este dezastruoasă"
Sergiu Lenghel  - Marti, 2 Februarie 2010

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi la şedinţa de bilanţ a Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare că lipsa procurorilor din sistem ar putea bloca activitatea instituţiei.

Prezentă pentru prima oară la Satu Mare, aceasta a constatat că principala problemă cu care se confruntă magistraţii este lipsa de personal, ceea ce afectează operativitatea soluţionării dosarelor.

 

O altă problemă este şi cea a sediului, fiind identificată deja o clădire unde să-şi desfăşoare activitatea în viitor procurorii sătmăreni. Este vorba despre clădirea în care a funcţionat Banca Naţională a României, iar mai apoi Banc Post, de lângă Hotelul Dacia, existând şanse ca de anul viitor spaţiul respectiv să fie ocupat de magistraţi.

 

În cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat şi prim-procurorul delegat Dumitru Miclea, respectiv purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, procurorul Adriana Gabriela Pop, a fost prezentată activitatea unităţilor de parchet din judeţul Satu Mare în anul 2009.

 

Încă de la început, Kovesi a subliniat problema acută a lipsei de procurori, catalogată drept una "dezastruoasă", în condiţiile în care numărul dosarelor soluţionate a crescut. "Numărul de cauze penale este în creştere faţă de anii trecuţi, însă numărul procurorilor a rămas constant în ultimii zece ani" - a precizat Kovesi. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, din schema de patru posturi de conducere şi opt de execuţie sunt vacante posturile de prim-procuror şi prim-procuror adjunct, respectiv şase posturi de execuţie.

 

În ceea ce priveşte Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în cele zece posturi de execuţie au funcţionat un număr de trei procurori, iar funcţia de prim procuror a fost ocupată prin delegări succesive. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la parchetele din localităţile Carei şi Negreşti-Oaş, unde îşi desfăşoară activitatea câte trei procurori.

 

Întrebată dacă în judeţul Satu Mare ar putea fi desfiinţată o unitate de parchet, şefa Ministerului Public a declarat că nu se pune această problemă, însă există la nivel naţional 20 de parchete mai mici care ar urma să fie închise din cauza ineficienţei, pe fondul volumului redus de dosare aflate în lucru.

 

"Rezultatele obţinute sunt bune, chiar dacă schemele de personal ale unităţilor de parchet sunt incomplete, funcţionându-se cu 40% din numărul de procurori, raportat la schemele de personal aprobate"- a spus Laura Kovesi despre activitatea magistraţilor sătmăreni.

 

Peste 13.000 de dosare au fost soluţionate anul trecut de procurorii sătmăreni, iar rata criminalităţii a fost de 160 inculpaţi trimişi în judecată la suta de mii de locuitori. Din cei 627 inculpaţi trimişi în judecată, 51 sunt minori, ceea ce reprezintă 8,13%, în scădere uşoară faţă de acum doi ani.

Tags: kovesi  parchet  bilant  
1959 vizite
Distribuie pe