Locale Altele
Vineri, 29 Mai 2020
Vin, 29 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bugetul împărţit fără politică. Yeah, right!
Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Satu Mare  - Miercuri, 10 Februarie 2010

Conducerea Consiliului Judeţean s-a întânit miercuri cu primarii din judeţ, în cadrul unei întrevederi organizate în comun cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Satu Mare, pentru a discuta pe marginea bugetului judeţului pe anul 2010.

 

La întâlnire au participat preşedintele Csehi Arpad, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Adrian Ştef, directorul Direcţiei Economice din cadrul CJ, Erika Schvarczkopf, alături de directorul adjunct al DGFP, Dan Maier, şi şefa Trezoreiei Satu Mare, Maria Kotai.

 

Preşedintele Csehi Arpad a declarat că şi-ar fi dorit ca procentul repartizat de Consiliul Judeţean din sumele defalcate din TVA şi pentru echilibrarea bugetelor locale să fi fost majorat de la 20% la cel puţin 30%, dar demersurile făcute de parlamentarii sătmăreni cu prilejul votării bugetului de stat nu au avut succes.

Astfel, 80% din sumele repartizate judeţului Satu Mare vor fi alocate localităţilor în baza unui algoritm stabilit de Ministerul de Finanţe.

 

Directorul adjunct al DGFP Satu Mare, Dan Maier, a dat asigurări că repartizarea acestor sume localităţilor se va face cu o maximă transparenţă. "Este un algoritm stabilit de minister, asupra căruia nu putem interveni" - a spus Dan Maier. Preşedintele Csehi a cerut însă ca DGFP să ţină cont de comunele care au Servicii Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanei şi care deservesc mai multe localităţi şi să le aloce fonduri suplimentare din sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor.

 

Csehi Arpad a afirmat că din necesarul de 300 milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare locală, Consiliul Judeţean are de repartizat doar 20 de milioane de lei. Preşedintele CJ a mai declarat că şi anul acesta va fi menţinut un fond de rezervă pentru a asigura sumele necesare prefinanţării unor proiecte finanţate din fonduri structurale şi depuse de autorităţile locale, dar care duc lipsă de lichidităţi.

 

Conducerea CJ a dat asigurări că la repartizarea sumelor către consiliile locale va fi asigurat un echilibru între localităţi, fără a se face diferenţieri după culoarea politică a primarilor.

 

Primarii prezenţi la şedinţă s-au plâns că au facturi restante pentru lucrări de reabilitări de şcoli, angajate de Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Satu Mare, dar pe care acum trebuie să le plătească şi sunt ameninţaţi cu blocarea conturilor.

Preşedintele Csehi a recomandat primarilor că dacă vor fi daţi în judecată să introducă în cauză şi Ministerul Educaţiei sau Inspectoratul Şcolar al Judeţului Satu Mare pentru a nu fi făcuţi singurii responsabili pentru neplata facturilor, responsabilitatea fiind şi a celor două instituţii.

 

Totodată, primarii au reclamat faptul că sumele alocate de Ministerul de Finanţe pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap acoperă doar 50% din necesar şi au cerut conducerii DGFP să facă demersuri pentru suplimentarea acestora, aceste demersuri urmând să fie sprijinite şi de Consiliul Judeţean Satu Mare.

Tags: buget  judet  dezbatere  
1442 vizite
Distribuie pe