Locale Altele
Miercuri, 3 Iunie 2020
Mie, 3 Iun 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tarife mai mari pentru apă şi canalizare
Sergiu Lenghel  - Marti, 16 Februarie 2010

Sătmărenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru apa consumată la robinet. Apaserv pregăteşte pentru acest an două majorări ale tarifelor la apă şi canalizare, prima creştere fiind preconizată a avea loc de la 1 aprilie.

 

Tarifele vor creşte cu 10% pentru serviciile de apă şi cu 6% pentru canalizare, urmând ca în luna septembrie acestea să mai fie majorate cu 7,5%, respectiv cu 5%.

 

La dezbaterea publică privind planul de evoluţie a tarifelor, desfăşurată marţi la sediul societăţii Apaserv, niciun cetăţean nu a fost prezent pentru a-şi spune punctul de vedere, astfel că în momentul în care consilierii locali vor vota aceste majorări, consumatorii sătmăreni vor fi puşi în faţa unui fapt împlinit.

 

Directorul executiv Ioan Leitner - avându-i alături pe consilierul regional Vasile Fogel şi directorul comercial Ecaterina Cojocaru - a explicat că din aceste creşteri ale tarifelor pentru următorii trei ani se vor achita ratele şi dobânda unui credit în valoare de 7.774.000 euro, adică suma ce va fi cofinanţată de către Apaserv în cadrul unui proiect mai amplu de modernizare a sistemului de alimentare cu apă din judeţul Satu Mare.

 

Mai exact, este vorba despre proiectul care beneficiază de cel mai mare sprijin financiar din istoria Sătmarului, de aproximativ 102 milioane euro, bani proveniţi din fonduri europene, iar cofinanţarea Apaserv trebuie asigurată printr-un credit de peste 7.700.000 euro de la Banca Europeană de Investiţii.

 

Strategia de tarifare pentru următorii trei ani a fost propusă de nişte consultanţi austrieci de la compania ILF, care mai impune câte o majorare a tarifelor la apă cu 2%, respectiv cu 4% la canal şi pentru anul 2011 şi 2012.

 

"Dacă în consiliile locale se vor aproba aceste tarife, se va trimite proiectul mai departe la Ministerul Mediului. În cazul în care nu se aprobă, consultanţii vor reface planul de evoluţie al tarifelor, însă banii tot trebuie acoperiţi cumva. Un procent de 23% din costuri reprezintă redevenţa plătită de noi, adică banii pe care îi dăm pentru realizarea investiţiilor" - afirmă directorul Ioan Leitner.

 

Până la sfârşitul anului 2013 toate oraşele din judeţ vor avea reţele de apă şi canal, iar până în 2018 localităţile cu peste 2.000 de locuitori vor putea beneficia şi ele de serviciile Apaserv. În următorii trei ani se vor reabilita uzinele de apă, reţelele de canalizare şi staţiile de epurare din oraşe şi vor avea loc extinderi ale reţelei de canalizare în comunele din judeţ.

 

Într-un top al societăţilor furnizoare de apă potabilă, Apaserv ocupă locul 9, cu un preţ de 2 lei/mc la apă şi 1,15 lei /mc pentru canalizare, craiovenii având cele mai mici tarife din ţară.

Tags: tarife  majorate  apaserv  
1547 vizite
Distribuie pe