Locale Altele
Duminica, 29 Ianuarie 2023
Dum, 29 Ian 2023
Semn rău pentru primar şi buget
Florin Răchitan  - Miercuri, 3 Martie 2010

Nici n-a început bine conferinţa de presă convocată miercuri la amiază de primarul Iuliu Ilyes pentru a prezenta proiectul de buget al municipiului Satu Mare pe anul 2010, ce urmează a fi dezbătut de consilierii locali, că a şi suferit un mic accident, ce putea să aibă urmări grave.

Un panou decorativ, făcut din lemn şi pânză, s-a desprins de pe peretele din spatele primarului şi a căzut peste umărul stâng al edilului-şef, la câţiva centimetri de cap.

Sub privirile îngrozite ale ziariştilor, Iuliu Ilyes a acuzat iniţial dureri atroce, dar s-a ridicat repede de pe scaun, arătând că a scăpat teafăr.

La câteva secunde după acest accident, un operator al unei televiziuni locale a smuls, din neatenţie, braţul scaunului pe care stă de obicei primarul la şedinţele Consiliului Local. După aceste incidente, şeful administraţiei publice locale a dat-o pe glumă, spunând că acestea nu sunt semne tocmai pozitive în perspectiva votării bugetului oraşului.

Apoi s-a trecut la chestii serioase, ziariştilor fiindu-le prezentate proiectele mai importante care se preconizează a fi realizate sau măcar demarate în acest an, dintr-un buget de criză în valoarea totală de aproximativ 186 milioane RON.

De la bun început, primarul a anunţat că din taxele şi impozitele plătite de sătmăreni nu vor fi bani pentru investiţii majore, doar unele mai „ieftine”, cum ar fi reamenajarea lacului din Grădina Romei, iar pentru proiectele mari urmează să fie cheltuiţi bani din credite, de la Guvern sau din fonduri europene.

Astfel, Primăria Satu Mare va co-finanţa, teoretic cu 1,2 milioane de euro, închiderea gropii de gunoi de pe Drumul Odoreului, în speranţa că în acest an va deveni funcţională, măcar parţial, groapa de gunoi a judeţului, planificată să se construiască lângă satul Gelu.

Banii pe care-i va avea la dispoziţie Primăria în acest sens sunt 2 milioane RON, proveniţi din economiile pe care le face administraţia locală în urma renegocierii dobânzilor şi comisioanelor la creditele pe care le-a contractat în ultimii ani. La această sumă se mai adaugă aproximativ 1 milion RON primiţi de la Consiliul Judeţean pentru echilibrarea bugetului local.

Chiar şi aşa, suma nu va fi suficientă pentru închiderea gropii de gunoi, cel puţin nu la nivelul prevăzut în acest moment, dar Iuliu Ilyes consideră că, de vreme ce nu există deocamdată nici măcar un proiect tehnic în acest sens, e clar că lucrările nu vor fi finalizate în acest şi nici nu va fi nevoie de întreaga sumă de 1,2 milioane euro.

În linii mari, Iuliu Ilyes a prezentat cam în ce fel se doreşte să se închidă groapa: vor fi realizate drenaje pentru evacuarea gazelor de fermentaţie şi a lichidelor reziduale, acoperirea întregii suprafeţe de până la zece hectare cu un strat de pământ gros de un metru, care ulterior va fi transformat în spaţiu verde.

În ceea ce priveşte alte două proiecte fluturate în campaniile electorale de până acum, drumul de centură şi cel de-al treilea pod peste Someş, Iuliu Ilyes a declarat că el nu are „cravată mov, cu energii supranaturale”, făcând aluzie la un contracandidat al său pentru postul de primar, care s-a lăudat că, dacă ar fi câştigat, deja ar fi început lucrările.

În privinţa podului peste Someş, până la mijlocul anului va fi gata proiectul tehnic, dar nu se ştie când va fi construit efectiv podul, fiindcă e clar că municipiul Satu Mare nu poate să susţină o asemenea investiţie din fonduri proprii, UE nu dă bani pentru aşa ceva şi nici Guvernul nu prea se înghesuie să repartizeze fondurile necesare.

Celălalt proiect, cel al drumului de centură, a fost şlagărul tuturor politicienilor care s-au lansat în campaniile electorale de anul trecut, începând cu parlamentarii locali şi până la ministrul Berceanu sau însuşi premierul Emil Boc, care, cu ocazia vizitei sale la Satu Mare, a promis solemn sprijin în acest sens. Noa, acuma că au trecut toate alegerile, proiectul drumului de centură al municipiului Satu Mare nu se regăseşte nici măcar în programul de guvernare, iar parlamentarii sătmăreni nu au mai făcut nici o interpelare şi nici o intervenţie nicăieri pe această temă.

În tot acest miserupism, singura speranţă o reprezintă fondurile europene, din care se va mai face câte ceva la Satu Mare.

Şefa Biroului Proiecte Europene din cadrul Primăriei, Andrea Koncz, a prezentat detaliile unui aşa-numit Plan Integrat de Dezvoltare Urbană, pentru care municipiul Satu Mare are la dispoziţie aproape 11 milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani ce pot fi cheltuiţi în următorii cinci ani.

Din aceşti bani se vor asfalta, practic, toate drumurile de pământ care au mai rămas în oraş, se va reabilita clădirea Teatrului de Nord, se va realiza un centru social multifuncţional în fosta centrală termică de pe Aleea Mirceşti şi va fi instalat sistemul de supraveghere video a spaţiilor publice.

Baiu’ e că sunt puţine şanse ca vreuna dintre aceste lucrări să înceapă în cursul anului 2010. Noa, poate la anu’.

Tags: buget  primar  incident  ornament  
2460 vizite
Distribuie pe