Locale Altele
Duminica, 5 Februarie 2023
Dum, 5 Feb 2023
Avem buget! Noa, atuncea-i bine.
Florin Răchitan  - Joi, 4 Martie 2010

Şedinţa de joi a Consiliului Local Satu Mare, în care s-a dezbătut bugetul municipiului Satu Mare pe anul 2010, a fost încleştare a viziunilor diferite pe care le au partidele ce ne reprezintă în acest for, ca să nu scriem „grupuri de interese” în privinţa gospodăririi banilor publici.

A fost şi ocazia perfectă pentru membrii PD-L să facă o opoziţie redutabilă, ceea ce sună puţin paradoxal, având în vedere că, totuşi, ei sunt la guvernare. Asta înseamnă că ceva nu e în regulă la Satu Mare.

Per ansamblu, însă, discuţiile au fost cât se poate de civilizate, iar observaţiile PDL-iştilor au fost punctuale şi la obiect.

În deschiderea şedinţei, primarul Iuliu Ilyes, profitând şi de transmisiunea în direct la o televiziune locală, a ţinut să protesteze împotriva stării de nelinişte induse artificial, în opinia sa, în rândul cadrelor didactice care au făcut Primăria răspunzătoare pentru pericolul de a nu-şi primi salariile întregi pe luna februarie.

Edilul-şef a avut un schimb de replici pe această temă şi cu fostul său coleg viceprimar, actual consilier local şi dascăl, Viorel Solschi, care i-a arătat că în mai multe municipii-reşedinţă de judeţ, dar chiar şi în alte localităţi din judeţul nostru, nu au fost probleme cu plata salariilor profesorilor sau, în orice caz, nu atît de grave ca la Satu Mare.

Pînă la urmă, primarul a anunţat că lucrurile s-au rezolvat, cel puţin provizoriu, deoarece Ministerul Finanţelor a aprobat un transfer al fondurilor de salarii din bugetul prevăzut pentru sfîrşitul anului, astfel că vineri toţi profesorii îşi vor primi salariile integral, doar că nu se ştie deocamdată din ce bani li se vor plăti salariile în ultimele luni ale anului 2010. Noa, om trăi şi-om vedea!

A urmat, apoi, dezbaterea bugetului municipiului, dar şi a bugetelor serviciilor Administraţiei Domeniului Public, respectiv Siguranţa Traficului, subordonate Primăriei. La aceste proiecte de hotărâre, PDL-iştii Sorin Ghilea şi Claudiu Ardelean au prezentat observaţii la mai multe puncte, care nu au modificat cu nimic bugetul, deocamdată, dar pot să reprezinte puncte de plecare în alcătuirea bugetelor în viitor.

Principalele observaţii ale lor s-au referit la creşterea substanţială a cheltuielilor pentru salubrizare, întreţinere spaţii verzi, dezinsecţie şi ecarisaj, în condiţiile în care toată lumea de la Primărie se plânge ca anul acesta avem buget de criză, iar rezultatele acestor activităţi se cam văd cu ochiul liber.

Potrivit unei situaţii prezentate de Sorin Ghilea, plătim pentru aceste servicii cam de trei ori mai mult decât oraşele din Moldova cu aproximativ acelaşi număr de locuitori ca Satu Mare, dar ceea ce este şi mai surprinzător, cheltuim dublu faţă de Baia Mare.

În apărarea proiectului actual de buget şi, implicit a primarului, au sărit consilierii UDMR-işti Turos Lorand şi Vasile Fogel, care şi-au exprimat rezervele cu privire la considerarea unor oraşe precum Botoşani sau Drobeta-Turnu Severin ca etaloane în ceea ce priveşte salubrizarea, susţinând, totodată, că punctul de pornire în calcularea bugetului alocat acestui domeniu trebuie să fie tariful perceput de la populaţie pentru aceste servicii, dar şi particularităţile geografice, administrative şi culturale pentru fiecare oraş.

Referitor la suma de 1,2 milioane de euro cu care municipiul Satu Mare trebuie să contribuie, teoretic, la închiderea gropii de gunoi de pe Drumul Odoreului, Sorin Ghilea a atras atenţia că, potrivit legii, firma care administrează această groapă, adică Florisal, ar trebui să aibă un fond prevăzut exact în acest scop, adică în mod normal nu ar trebui să suportăm aceste cheltuieli din bugetul public.

Primarul Iuliu Ilyes a recunoscut că acest fond nu a fost constituit niciodată, fiindcă nici nu s-a cerut aşa ceva la semnarea contractului cu Florisal, iar acum ar fi prea târziu şi nepotrivit să se instituie o taxă specială, plătită de populaţie, pentru închiderea gropii de gunoi.

Sorin Ghilea a avut de obiectat şi cu privire la suma de 22 miliarde lei vechi, prevăzută pentru acoperirea celei mai mari părţi a bugetului Clubului Sportiv Municipal, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Sportului, măcar o parte din aceşti bani ar trebui alocaţi şi unor cluburi mai mici care desfăşoară activităţi specifice sporturilor de masă şi la care sunt înscrişi mulţi copii.

În răspunsul său, viceprimarul Kereskenyi Gabor a arătat că până în 2008, banii de la bugetul local se împărţeau cam aiurea la cluburi şi clubuleţe, iar în ultimii ani s-a pus accentul mai mult pe finanţarea unor performanţe sportive istorice realizate de echipele de baschet feminin şi handbal masculin de la CSM.

Sorin Ghilea şi-a exprimat nedumerirea şi faţă de subvenţionarea cu 35 miliarde lei vechi a societăţii Transurban, în lipsa unui program de eficientizare a activităţii acesteia, cerut încă în vara anului trecut de consilierii locali, degeaba. Tot el a observat că Administraţia Domeniului Public are o organigrama umflată, cu salariaţi care se ocupă, cică, cu administrarea stadionului Olimpia – se şi vede în ce hal a ajuns – sau cu administrarea WC-urilor publice închise.

De asemenea, făcând un simplu calcul cu privire la costurile lunare pe care le necesită un singur angajat al Serviciului Siguranţa Traficului se ajunge la suma de 55 de milioane, ceea ce înseamnă că marile companii multinaţionale ar trebui să ia lecţii de la Primăria Satu Mare despre cum se pot face praf sume imense pentru un serviciu care, aşa cum a observat consilierul UDMR-ist Iosif Lang, a făcut de toate până acum, numa’ n-a reuşit să decongestioneze traficul şi nici să pună ordine în domeniul parcărilor. De-altfel, doctorul Lang a fost singurul care s-a şi abţinut la votarea bugetului pentru acest serviciu al Primăriei.

Cu toate observaţiile însuşite de Executiv, consilierii locali au votat în unanimitate bugetul pe 2010, care, aşa cum s-a exprimat primarul Iuliu Ilyes, a fost cel mai greu din toate mandatele sale. Rămâne să vedem cât de greu sau de uşor va fi pus în aplicare.

Tags: buget  consiliu  local  
3053 vizite
Distribuie pe