Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Iuliu Ilyes stă la biroul moştenit de la ultimul primar comunist
Sergiu Lenghel  - Marti, 23 Martie 2010

Mulţi primari a avut Sătmarul în ultimii 20 de ani, unii au prins mandate mai scurte sau mai lungi, alţii nu au mai apucat să le termine, însă toţi au ceva în comun. Şi-au frecat coatele de acelaşi birou, comandat special înainte de "89 de ultimul primar comunist, Ioan Diţ, şi lăsat moştenire "democraţilor".

"Eu am comandat totul, a plătit Gospodăria Partidului. Nu doar biroul a rămas de la mine, ci şi cele două poduri şi multe altele..." - ne spune fostul primar Ioan Diţ.

Biroul la care stă acum primarul Iuliu Ilyes ascunde un secret cunoscut de foarte puţini oameni. O placă de lemn acoperă stema socialistă ce era vizibilă în partea din faţă a biroului, chiar în mijloc, şi care era cât p-aci să provoace distrugerea întregului birou.

În zilele de după Revoluţie, noua putere a vrut să înlăture stema respectivă, iar câţiva muncitori mai neîndemânatici s-au gândit că cea mai bună metodă este spargerea lemnului.

Nu se ştie exact cine a intervenit pentru salvarea biroului, care are acum o valoare inestimabilă, cert este că, până la urmă, a fost preferată soluţia acoperirii stemei socialiste cu o placă de lemn, sculptat în acelaşi stil cu restul biroului.

"De atâta timp e aici că a devenit plictisitor, însă mulţi mi-au spus că le place cum arată şi nu l-aş schimba cu alt mobilier mai modern. Nici nu avem bani acum pentru aşa ceva" - afirmă primarul Ilyes, care îşi primeşte şi oaspeţii la o masă de lângă birou, rămasă tot de pe vremea comunismului.

Tags: birou  primar  dit  
1773 vizite
Distribuie pe