Locale Altele
Marti, 2 Martie 2021
Marti, 2 Mar 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Locatarii decid: rămân garajele din Piaţa Rodului?
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 4 August 2010

Garajele ridicate în Piaţa Rodului din cartierul Micro 16 au constituit subiectul dezbaterii publice de miercuri desfăşurate la Primăria Satu Mare. Cam 30 de locatari care deţin câte un garaj încă de la începutul anilor 1990 între blocurile situate în apropiere de Bulevardul Muncii şi-au susţinut punctul de vedere în faţa primarului Iuliu Ilyes.

 

Proprietarii de garaje s-au opus din start demolării, o soluţie propusă de municipalitate, primarul Iuliu Ilyes afirmând la începutul dezbaterii că intenţionează să trimită somaţii de săptămâna viitoare, astfel încât firma Tehnic Asist, cea care lucrează la reabilitarea întregului cartier, să se apuce de treabă.

La insistenţele cetăţenilor, edilul-şef a găsit însă o modalitate prin care să împace şi capra şi varza.

 

Mai exact, se vor strânge semnături de la locatarii din zonă, iar cei care sunt pentru sau împotriva demolării garajelor îşi vor putea spune părerea. În funcţie de "votul majorităţii" se va găsi varianta cea mai bună pentru planul de sistematizare a zonei.

 

Primăria a propus trei variante de amenajare a unor parcări şi spaţii verzi pe care o puteţi consulta aici.

 

Prin demolarea celor 74 de garaje din Piaţa Rodului se estimează că se vor crea peste 100 locuri de parcare. Chiar dacă primarul Ilyes a subliniat faptul că din punct de vedere juridic construcţia de garaje pe domeniul public este ilegală, dacă terenul de sub ele nu este concesionat, locatarii susţin că ei au plătit de la bun început "taxa pe garaj" la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, valoarea acesteia ridicându-se la aproape 60 lei/an.

 

Proprietarii de garaje spun că aceste construcţii nu au deranjat niciodată pe nimeni, ba chiar unul dintre ei a sugerat că ar trebui lăsate acolo pentru că "nici în Germania nu a văzut garaje aşa de frumoase". Alţii s-au plâns primarului că dacă vor rămâne fără garaje, maşinilor lor vor fi ţinta hoţilor sau vor fi distruse de intemperii. Nu doar cei care locuiesc în Piaţa Rodului şi-au construit garaje aici, ci şi alte familii de pe Aleea Universului, respectiv Bulevardul Muncii au astfel de construcţii ridicate pe domeniul public în locul pe care Primăria vrea să-l reamenajeze.

 

Deşi au fost afişate invitaţii la dezbaterea publică pe toate scările de bloc din zonă, niciun cetăţean care nu este „proprietar” de garaj nu s-a arătat interesat de întâlnirea cu primarul. "Sunt 311 maşini înmatriculate în Piaţa Rodului, conform datelor primite de la Finanţele Locale. Dacă am demola garajele s-ar elibera de maşinile parcate Bulevardul Muncii, unde de-abia mai poţi circula. Aşa e de fapt în tot cartierul" - afirmă primarul Ilyes.


 

Toţi cei prezenţi la dezbatere au declarat la unison că sunt dispuşi să plătească în continuare taxă pentru garajul construit, doar să nu fie demolat. Primarul a amintit de precedentul din Micro 14, unde la aprobarea locatarilor din zonă s-a decis ca unele garaje să nu fie demolate.

 

Cert este că cele de pe terenul aflat între blocurile situate pe Bulevardele Sănătăţii şi Muncii, la aproape 100 de metri de Piaţa Rodului vor fi "rase" de pe domeniul public. Acolo au fost ridicate un număr dublu faţă de câte există în Piaţa Rodului, municipalitatea intenţionând să amenajeze şi un teren de joacă.

 

În termen de zece zile, lista cu semnăturile "pro" sau "contra" demolării garajelor din Piaţa Rodului vor trebui strânse de la locatari, unii temându-se şi pentru cele aflate în apropiere. O sătmăreancă l-a întrebat pe primar dacă şi acestea sunt luate în calcul pentru demolare, însă nu a primit niciun răspuns, la fel cum un alt locatar nemulţumit a semnalat faptul că Bulevardul Muncii este singura stradă unde canalizarea nu a fost schimbată în Micro 16.

 

În plină reabilitare a cartierului şi într-un moment în care se face mare tam-tam pe tema garajelor de aici, am surprins pe Bulevardul Lalelei un garaj construit recent, care le poate da idei şi altor cetăţeni pentru a-şi pune la adăpost maşina personală.


 

Trecând peste faptul că locatarul cu pricina şi-a extins ilegal apartamentul de la parter... cu tot cu garaj, aceasta pare a fi soluţia „ideală” în lipsa locurilor de parcare.  Reprezentantul Primăriei, inginerul Dan Stâncel, ne-a declarat că "aşa ceva nu e posibil" şi că nu are ce căuta o asemenea construcţie în faţa blocului.

1851 vizite
Distribuie pe