Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Groapa ecologică de gunoi a judeţului? Încă nu.
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 11 August 2010

Conducerea Consiliului Judeţean a invitat miercuri câţiva aleşi ai sătmărenilor să vadă cu ochii lor evoluţia lucrărilor la noul depozit regional ecologic de deşeuri realizat de consorţiul româno-german Joint Venture Ecosoil - Geiger – Unio pe teritoriul comunei Doba.


 

Din partea conducerii CJ au fost prezenţi preşedintele Csehi Arpad şi vicepreşedintele Mircea Govor, acesta din urmă fiind şi responsabil cu proiectul care s-a tot tergiversat ani de zile, iar lucrările au fost atribuite firmei câştigătoare numai după ce aceasta a câştigat un proces împotriva Consiliului Judeţean.

 

Valorea proiectului este de 20 milioane euro, majoritatea banilor, respectiv 75% provenind de la Ministerul Mediului, iar restul de 25% sunt alocaţi de CJ.


 

Reprezentantul delegat al consorţiului care cuprinde societatea Unio şi firmele germane Ecosoil şi Geiger - Daniel Bîja, afirmă că munca propriu-zisă a început de-abia în luna iunie, după ce autorizaţiile de construcţie au fost date cu întârziere, acesta fiind şi motivul pentru care lucrările nu s-au încadrat tocmai în termen.

 

Aşa cum au semnalat şi unii din consilierii judeţeni, drumul de acces spre groapa ecologică de gunoi nu a fost terminat în termenul prevăzut, adică pe 16 iulie, conducerea CJ aruncând vina pe vremea nefavorabilă. În acest moment, camioanele firmelor de salubrizare ajung la groapa de gunoi folosind o rută ocolitoare prin satul Gelu.


 

Până în momentul de faţă, un număr de 11 firme de salubrizare transportă gunoiul din judeţ într-o groapă improvizată de pe terenul oferit de Primăria Doba. Deşi până în luna noiembrie 2010, celula nr. I al depozitul regional de deşeuri, care se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare, ar trebui să fie amenajată, constructorii au dat de înţeles că anul acesta nu se va putea da în funcţiune, chiar dacă muncitorii lucrează într-un ritm alert. Astfel, deşeurile vor rămâne în groapa provizorie, care a primit autorizaţie de funcţionare doar pe un an de zile.
 

 

Pe acelaşi teren se amenajează o aşa numită "zonă tehnică", unde va funcţiona staţia de sortare a deşeurilor, respectiv cea de tratare şi epurare, după care vor ajunge în depozitul ecologic.
 

 

Odată ce va fi deschisă, celula nr. I ar putea adăposti gunoaiele sătmărenilor timp de cinci ani, după care se va trece la amenajarea celulei nr. II. Pe lângă depozitul regional de la Doba, proiectul mai prevede construirea a două staţii de transfer în localităţile Carei şi Negreşti-Oaş, precum şi a patru microstaţii la Tăşnad, Livada, Beltiug şi Valea Vinului.

4359 vizite
Distribuie pe