Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Zeci de familii aşteaptă în zadar reabilitarea termică
Sergiu Lenghel  - Joi, 12 August 2010

Blocul T6, Scara B, din cartierul Micro 15 este unul dintre cele 11 blocuri din Satu Mare care aşteaptă de aproape un an de zile reabilitarea termică promisă de Primărie. Cele 40 de familii au scos deja din buzunar aproximativ 1.000 de euro pentru lucrările de izolare a faţadei blocului turn cu zece etaje situat pe Aleea Milcov.

 

Deşi dosarul depus la Primărie a fost aprobat spre finanţare încă în anul 2009, lucrările de reabilitare termică întârzie cu lunile. Locatarii sunt extrem de revoltaţi şi se tem că îi va prinde iarna la fel ca anul trecut, când au avut de plătit facturi la gaz de sute de lei.

 

Administratorul Blocului T6, Scara B, Gheorghe Grama, dă vina pe chichiţele birocratice din sistem şi recunoaşte că oamenii au început să pună întrebări în legătură cu lucrările care se tot amână, însă se aşteaptă undă verde de la Bucureşti.

 

Reprezentanţii Biroului Energetic din cadrul Primăriei Satu Mare spun şi ei acelaşi lucru. Banii sunt alocaţi, dar Ministerul condus de Elena Udrea este cel care trebuie să dea aprobare, după care se va trece la organizarea licitaţiei.

 

Prin urmare, sunt slabe şanse ca familiile din blocul turn să beneficieze până la iarnă de avantajele izolării termice, la fel ca şi blocul aflat la doi paşi. "Ideea mea ca aici să fie blocurile gemene din oraş este greu de realizat în prezent. Sper cât mai repede să înceapă lucrările, pentru că oamenii şi-au făcut datoria. Am încasat de la fiecare 400 lei pentru dosar, plus încă vreo 3.200 lei pentru lucrări" - susţine Gheorghe Grama, care administrează şi Blocul T6, Scara A, cel care a fost reabilitat termic anul trecut, după ce a ocupat locul III la concursul "Bloc curat - Bloc premiat".

 

Culmea e că şi blocul rămas nereabilitat a participat la concurs, însă s-a clasat doar pe locul IV, locatarii ratând astfel şansa de a contribui doar cu 3,3% din valoarea lucrărilor. "Dosarul a rămas la Primărie şi ne aşteptam să se aprobe pentru finanţare, dar nu credeam că vom aştepta atât pentru începerea lucrării. Guvernul achită 50%, Primăria 30%, iar restul de 20% din costuri le suportă cele 40 de familii" - adaugă administratorul, care locuieşte în blocul turn reabilitat termic. Acesta spune că dacă în urmă cu doi ani a plătit în perioada de iarnă peste 400 lei pentru încălzire, de când s-a izolat faţada blocului şi s-au pus geamuri termopan, de-abia dacă a achitat în sezonul rece 100 lei.

 

Unii locatari s-au împrumutat sau şi-au dat ultimii bani pentru ca blocul lor să fie cât mai repede reabilitat termic.

"Eu am un apartament cu două camere, iar băiatul meu unul cu patru, dar e plecat în America. Am dat fiecare banii care ni s-au cerut, cu gândul că la iarnă vom plăti mai puţin la întreţinere. Nu sunt bani puţini, mai ales pe criza asta, alţii au cerut împrumut pentru a plăti. Sunt mulţi tineri aici şi doresc să arate cumva blocul ăsta. Mai aşteptăm, dar până când?"
- se întreabă Lena Maran, una dintre locatarele blocului.

 

În condiţiile în care muncitorii au terminat în patru luni lucrările la primul bloc turn, mai puţin izolaţia acoperişului, la cum decurg lucrurile ne aşteptăm să avem parte din nou de un caz tipic românesc, unde, cel puţin teoretic, totul este OK, dar formalităţile din administraţia publică ne dau bătăi de cap.

1393 vizite
Distribuie pe