Locale Altele
Marti, 14 Iulie 2020
Marti, 14 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Apaserv a finalizat proiectul ISPA de modernizare a reţelei de apă
Florin Răchitan  - Miercuri, 29 Septembrie 2010

Început în urmă cu opt ani, proiectul ISPA de modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă şi a reţelei de canalizare a municipiului Satu Mare a ajuns la final.

În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Apaserv şi primarul Iuliu Ilyes au prezentat principalele etape şi rezultate ale proiectului.

 

Considerată de primarul Iuliu Ilyes cea mai importantă investiţie publică de după Revoluţie, modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare a costat peste 37 milioane de euro, din care 71%, adică peste 26,5 milioane de euro au provenit din fonduri europene nerambursabile, restul de aproape 11 milioane de euro fiind un credit contractat de Primăria Satu Mare de la Banca Europeană de Investiţii.

 

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Apaserv, Ioan Leitner, proiectul a prevăzut, printre altele, reforarea şi reechiparea a 15 puţuri, precum şi reabilitarea altor 39 puţuri de captare a apei, dar şi reabilitarea unor conducte de aducţiune către statia de tratare a apei potabile de la Mărtineşti. Întregul proces de captare, pompare si tratare a apei a fost optimizat cu ajutorul unui sistem de înregistrare, monitorizare şi control automatizat al datelor.


 

După reabilitare, staţia din Mărtineşti furnizează apă potabilă de cea mai bună calitate, în regim de continuitate, fără întreruperi. Laboratorul staţiei a beneficiat, de asemenea, de modernizări, noile dotări asigurând analize de mare precizie.


 

Având în vedere că staţia de epurare a apelor uzate de la Podul Galben a fost pusă în funcţiune în anul 1971, se impunea şi reabilitarea acesteia, pentru a respecta standardele UE privind calitatea apei uzate deversate în râul Someş.
 


De aceea, suma alocată pentru staţia de epurare a fost substanţială, reprezentând 33% din costurile totale eligibile ale întregului proiect ISPA. În urma reabilitării, staţia de epurare permite şi epurarea debitului suplimentar de apă reziduala rezultat ca urmare a extinderii reţelei de canalizare. Totodată permite şi depozitarea ecologică a nămolului. Buna funcţionare a staţiei de epurare este controlată de un sistem automatizat.


Un alt aspect important remediat prin proiectul ISPA a fost reducerea pierderilor de apă potabilă pe reţea, de la 35% la 28%, ceea ce corespunde mediei generale acceptate în ţările Uniunii Europene.

4789 vizite
Distribuie pe