Locale Altele
Vineri, 23 Februarie 2024
Vin, 23 Feb 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primarul s-a supărat pe consilieri
Florin Răchitan  - Joi, 25 Noiembrie 2010

Nu ţinem minte ca primarul Iuliu Ilyes să se fi enervat vreodată până acum în asemenea hal pe consilierii locali încât să părăsească sala în mijlocul şedinţei, aşa cum s-a întâmplat joi.

Pe ordinea de zi au fost mai multe puncte „sensibile”, iar unii consilieri au profitat de ocazie pentru „a da bine” în transmisia directă a televiziunilor locale, transformând şedinţa într-un fel de iarmaroc în care târgoveţii de opinci îşi dau cu părerea despre dulceţurile de la taraba Floricicăi, numai să se afle în treabă.

 

Polemicile au început deja la primul punct de pe ordinea de zi, care a fost şi cel mai dezbătut, referitor la limitarea orarului de funcţionare a barurilor şi restaurantelor în aşa fel încât vecinii să nu mai fie deranjaţi de petrecerile şi scandalurile din nopţile de week-end.

 

De la bun început, primarul Iuliu Ilyes a precizat că această măsură a fost propusă ca urmare a numeroaselor reclamaţii din partea cetăţenilor, care au şi avut câţiva reprezentanţi în sală, la fel cum au fost prezenţi şi patronii unor localuri vizate.

 

Preşedintele de şedinţă, consilierul PDL-ist Sorin Ghilea, a făcut însă observaţia că dacă luarea unor măsuri în acest sens se bazează numai pe părerile vecinilor, atunci există riscul apariţiei „ciubucărelilor”, adică a disponibilităţii unora dintre vecini de a-şi ţine gura, contra cost, în dauna celorlalţi, de aceea a cerut menţinerea unor metode mai ştiinţifice de măsurare, cu aparate, a disconfortului sonor din preajma localurilor.

 

În acelaşi timp, Iuliu Ilyes a afirmat că nu doar gălăgia reprezintă o problemă în cazul localurilor, ci şi scandalurile care se pare că sunt frecvente în ultima vreme şi care nu pot fi ţinute sub control cu poliţiştii comunitari pe care îi are la dispoziţie administraţia locală, de aceea se încearcă eliminarea sursei scandalurilor nocturne prin închiderea localurilor la ore rezonabile.

 

După îndelungi discuţii şi schimburi de replici, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre într-o formă care i-a indignat pe reprezentanţii locatarilor din blocurile care au baruri sau restaurante la parter, aceştia părăsind supăraţi sala, nu înainte de a le „mulţumi” aleşilor urbei pentru că „nu au făcut nimic”.

 

Concret, localurile vor putea funcţiona de luni până joi între orele 06 – 24, vineri şi sâmbătă între orele 06 – 01, iar duminică între orele 08 – 23, cu posibilitatea ca, la cererea patronilor şi cu acordul vecinilor să se prelungească acest program până târziu în noapte. Dacă, însă, poliţiştii comunitari vor constata trei abateri consecutive de la regulile privind ordinea şi liniştea publică, atunci programul localurilor cu probleme va fi limitat strict până la ora 22 zilnic.

 

Oarecum legat de acest aspect a fost şi următorul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, prin care consilierii locali au interzis orice fel de focuri de artificii sau efecte pirotehnice la petrecerile private de pe teritoriul municipiului Satu Mare. Evenimentele oficiale organizate de Primărie vor fi singurele la care vor fi permise focurile de artificii.

De asemenea, de Ziua Îndrăgostiţilor, de Ziua Internaţională a Femeii şi de Revelion toate localurile vor putea să aibă program prelungit până dimineaţa pentru a găzdui petreceri.

 

Proiectul de hotărâre care l-a scos din pepeni pe Iuliu Ilyes a fost cel referitor la asocierea Primăriei cu o firmă privată care urmează să pună în funcţiune un patinoar în Centrul Nou. Consilierul Sorin Ghilea a protestat împotriva modalităţii prin care acest proiect de hotărâre a fost supus dezbaterii consilierilor locali în timp ce investitorul italian instala deja patinoarul în Piaţa 25 Octombrie, după care au urmat o serie de discuţii infantile, demne de piesele lui Caragiale, despre reducerile de preţ pe care doreşte să le acorde investitorul elevilor care vor cumpăra bilete de intrare.

 

Până la urmă, proiectul a fost aprobat în forma propusă iniţial, cu abţinerea preşedintelui de şedinţă Sorin Ghilea, dar până atunci primarul părăsise deja sala. Aşadar, sâmbătă se va deschide patinoarul în Centrul Nou, preţul unui bilet fiind de 10 lei, iar elevii şi preşcolarii vor avea reducere de 30% în fiecare zi până la ora 14.

 

Ultimul proiect mai aprig dezbătut de consilieri a fost cel referitor la prelungirea termenului de realizare a lucrărilor din prima etapă de reabilitare a ştrandului termal din Satu Mare. La propunerea Comisiei de Buget, consilierii locali au căzut de acord, totuşi, să rezilieze automat contractul de concesiune cu firma Beny Alex SRL în cazul în care aceasta nu va pune în funcţiune două bazine cu apă termală până la sfârşitul lunii mai a anului viitor.

3179 vizite
Distribuie pe