Locale Altele
Marti, 30 Noiembrie 2021
Marti, 30 Nov 2021
Judeţul Satu Mare se aliază cu Bihor pentru păstrarea Agenţiei SAPARD
Florin Răchitan  - Luni, 29 Noiembrie 2010

Mişcare originală pusă la cale de conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare pentru păstrarea în municipiul nostru a sediului Agenţiei Regionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fostul Birou SAPARD). Judeţul Satu Mare se aliază cu vecinii în acest scop.


 

În condiţiile în care se vehiculează din ce în ce mai mult mutarea la Cluj a sediului regional al  APDRP, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, a găsit o soluţie cu sorţi de izbândă pentru a stopa acest lucru.

 

În şedinţa de luni, consilierii judeţeni au aprobat semnarea unui acord de colaborare cu omologii din judeţul Bihor, vecinii asigurându-ne de sprijinul lor pentru păstrarea la Satu Mare a acestui birou. În schimb, noi vom intensifica parteneriatul în cadrul unor proiecte comune, cu finanţare europeană.

 

„Având în vedere faptul că la Cluj se află şi sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională, care asigură fonduri mai mult pentru dezvoltarea urbană, considerăm că este necesară păstrarea unui echilibru la nivelul regiunii prin rămânerea la Satu Mare a sediului APDRP, aceasta având un rol mai important în domeniul dezvoltării rurale. Colegii din Bihor ne-au asigurat deja de sprijinul lor în acest sens, iar mâine îl voi suna şi pe omologul meu din Maramureş, Mircea Man, şi am să-i propun o colaborare asemănătoare” – a declarat Csehi Arpad.


 

Alte două proiecte în care par să se facă nişte paşi înainte, după ani de zile de frecat menta, sunt cele referitoare la dezvoltarea zonei turistice Luna Şes şi la reabilitarea şi modernizarea Băilor Termale Beltiug. Pentru ambele proiecte, consilierii judeţeni au aprobat câte o finanţare de peste 120 miliarde lei vechi pe următorii doi ani, din partea judeţului, făcându-l pe Csehi Arpad să-şi exprime speranţa că lucrările se vor încheia până la finalul acestui mandat.

 

În privinţa clădirii fostului sediu al Băncii Naţionale din Piaţa Libertăţii, cedat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a cerut, în numele grupului consilierilor liberali, să se solicite în schimb o altă clădire de la Guvernul României, prin Prefectura Satu Mare, exprimându-şi temerea că administraţia judeţului nu va mai avea unde să mute instituţiile subordonate ce rămân, rând pe rând, fără sedii.

 

Preşedintele Csehi Arpad i-a răspuns, anunţând şi consilierii în acelaşi timp, că la ultima vizită a ministrului de Interne, Traian Igaş, la Satu Mare, i-a cerut acestuia să transfere în proprietatea judeţului clădirea neterminată de lângă sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Acolo ar fi trebuit să se mute iniţial Prefectura, dar criza a zădărnicit planurile autorităţilor. Acum, Consiliul Judeţean consideră că i-ar fi de folos clădirea respectivă, deoarece ar putea muta acolo mai multe instituţii care îşi pierd sediile în urma retrocedării clădirilor către foştii proprietari.


 

O problemă asupra căreia a atras atenţia directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Adrian Marc, este intenţia unor specialişti care fac parte din Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi de a se retrage din această comisie, nemulţumiţi de scăderea indemnizaţiilor de şedinţă. Astfel, activitatea comisiei riscă să fie paralizată, iar conducerea judeţului caută acum o soluţie legală pentru a le majora indemnizaţiile. Dacă până acum membrii comisiei primeau 35 lei pentru fiecare şedinţă, de acum au dreptul la 35 de lei pentru o lună întreagă, indiferent la câte şedinţe participă.


 

De-altfel, la şedinţa de luni a Consiliului Judeţean a depus jurământul un nou ales al sătmărenilor, Radu Mureşan, care îl înlocuieşte pe colegul său liberal Valentin Macec, acesta renunţând la mandatul său deoarece obligaţiile de serviciu îl ţin departe de Satu Mare.

 

1326 vizite
Distribuie pe