Locale Altele
Joi, 22 Octombrie 2020
Joi, 22 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vom avea colectare selectivă a deşeurilor în această iarnă
Primăria Satu Mare  - Miercuri, 15 Decembrie 2010

Primăria Satu Mare a postat pe site-ul instituţiei proiectul de hotărâre privind colectarea selectivă a deşeurilor, ce va fi supus dezbaterii şi votului consilierilor locali în şedinţa din 23 decembrie. Conducerea Primăriei invită sătmărenii să-şi exprime punctele de vedere în legătură cu acest proiect, postând comentarii pe site.

 

Redăm în continuare conţinutul proiectului de hotărâre, aşa cum a fost publicat pe pagina web a Primăriei:

 

Precolectarea şi colectarea selectivă poate fi realizată prin două procedee:

* colectare duală (fracţiune uscat - umedă)
* colectare multiplă (pe 3, 4 sau mai multe materiale reciclabile distincte):

hârtie – carton

plastic – folie – PET

sticlă

metale feroase – neferoase, etc.

Cu cât vor fi diversificate mai mult felurile colectate separat cu atât costurile vor fi mai mari, ajungând la un moment dat absolut nerentabilă o asemenea metodă. Este lesne de înţeles că simpla trecere de la colectarea unică la cea duală înseamnă dublarea recipienţilor de precolectare, înseamnă dublarea utilajelor de colectare cu cheltuielile de transport aferente a personalului precum şi spaţii adecvate de depozitare, în aşteptarea sortării pe categorii de materiale.

Din încercările precedente, din anii 2007 – 2008 când s-au înfiinţat un număr de 34 puncte de colectare selectivă în recipienţi de 1100 l special amenajati şi inscripţionaţi pentru :Hârtie, Plastice, Moloz, operatorul a fost nevoit ca după cca 8 luni să le desfiinţeze deoarece au fost reclamate de către locuitorii din vecinătatea acestor puncte, că s-au înfiinţat „depozite clandestine de gunoaie”.

Chiar şi acele puncte de colectare a PET-urilor, reprezintă un pas în colectarea selectivă, însă felul cum acestea sunt utilizate de populaţia oraşului nostru lasă mult de dorit. Săptămânal, containerele din plasă de 4 mc sunt distruse cu răngi pentru a mări orificiul pentru introducere a PET-ului, făcând astfel loc sacului de gunoi care nu încape prin acea fereastră adecvată flaconului.

În procent de 100% toate containerele ce colectează materiale reciclabile trebuie sortate manual de către o echipă specială, rămânând după sortarea materialului reciclabil peste 20% gunoi ce urmează a fi încă o dată transportat la depozitul de deşeuri şi plătit pentru depozitare.

Pentru a lua o decizie cum să pornim colectarea selectivă şi în oraşul nostru cât mai eficient, am folosit experienţa unor firme cu tradiţie şi rezultate bune în domeniu cum sunt:

Urbana – Bucureşti

Polaris – Constanţa

RETIM – Timişoara

Aceasta ne-a făcut să pornim cu o colectare duală (fracţiune umedă – fracţiune uscată) pe care o practică cu succes firma germană RETIM în Timişoara şi care constă în :

- colectarea fracţiunii umede în recipiente din plastic (metal) de capacităţi:

Pubelă 50 l eurocontainer 770 l

Pubelă 120 l eurocontainer 1.100 l

Pubelă 240 l

colectarea fracţiunii uscate în saci din plastic rezistenţi şi transparenţi pentru a putea vedea conţinutul, capacitatea sacilor:

sac plastic 25 l

sac plastic 50 l

sac plastic 100 l

Colectarea şi transportul celor două fracţiuni (umedă şi uscată) se face simultan, cu utilaje diferite, drumul lor fiind :

- cel umed la depozitul de deşeuri;

- cel uscat la staţia de sortare.

NU SE ADMITE DEPOZITAREA DEŞEURILOR ÎN CELULA DE LA DOBA – NESORTATE

Pentru realizarea acestui sistem se impune asigurarea următoarelor condiţii:

* construirea punctelor gospodăreşti de precolectare în cartiere în număr de 184
* dotarea noilor puncte cu eurocontainere 1.100 l în număr de 940 buc., corespunzător pentru fracţiunea umedă şi uscată
* asigurarea parcului de maşini şi oameni pentru colectare şi transport la numărul mărit de curse în conformitate cu programul ce se va stabili
* funcţionarea la parametri a staţiei de sortare de la Doba pentru primirea fracţiunii uscate spre sortare
* asigurarea cu saci corespunzători a abonaţilor de la locuinţele individuale (case) pentru fracţiunea uscată şi obligativitatea pubelei din plastic pentru fracţiunea umedă.

În paralel cu acest sistem dual, operatorul a propus înfiinţarea a 50 de puncte de colectare selectivă, dotate cu „clopote” de 2,7 mc în număr de 3 pe fiecrae punct pentru :

Hârtie - albastru

Plastic – galben

Sticlă – verde

Din cele 150 buc clopote de 2,7 mc, sunt asigurate un număr de 35 buc ce urmează a se amplasa în 11 puncte avizate de Primărie, până la 31.12.2010. Restul de 115 buc clopote se vor asigura până la 31 ian 2011, urmând ca până la 28 febr 2011să fie amplasate la locurile stabilite .

În felul acesta, la fiecare 2000 locuitori ai oraşului, am avea un punct suplimentar de colectare selectivă – multiplă, ceea ce considerăm că ar acoperi nevoile urbei pentru început.

Pentru punctele cu clopote, operatorul s-a dotat cu 2 buc automacarale speciale pentru clopote, acestea fiind în proces de autorizare ISCIR.

Introducerea colectării duale şi respectiv a selectării pe diverse materiale distincte, nu are nici o legătură cu majorarea tarifului, total eronat înţeles de unii comentatori ai salubrizării menajere.

Actualizarea tarifului de 28,6 lei/ mc + TVA care se practică din aprilie 2007, are la bază majorarea considerabilă a unor elemente financiare, componente ale preţului de cost care le putem reda astfel:


 

U.M

30.IV.2007

31.X.2010

% creştere

1. motorină

Lei / litru

2,58

3,86

49,62

2. benzină

Lei / litru

2,77

3,73

34,65

3. anvelope

Lei / buc (med)

401,68

672,39

67,39

4. div. P.S.

Lei / lună

10692,00

20840

94,91

5. salariu med

Lei / lună

1149,00

1421

42,10

6. taxa rampa

Lei / mc

3,5

16,79

479,72

7. distanţa transp.

Km

14km/cursă

54km/cursă

385,00

8. taxe diverse

Lei / an

12155

17223,63

41,70


Creşterile din tabelul de mai sus se reflectă în costurile crescânde înregistrate în fiecare an în bilanţurile semestriale care stau la baza fundamentării tarifelor conform Ord. 109/2007 al ANRSC, metodă pe care am fi dorit şi noi să o utilizăm, dar la data prezentei nu avem un bilanţ oficial depus la finanţe, care să cuprindă elementele noi apărute rezultate din situaţia nouă de depozitare a deşeurilor la Doba:

- distanţa de transport mai mare
- durata unei curse prelungită
- taxa de rampă
- întreţinere utilşaje mai costisitoare

Prin simularea unui bilanţ pe baza rezultatelor financiare din balanţele lunilor sept.-oct. 2010 ne-a ieşit conform Ord. 109/2007 al ANRSC, un trafic pe mc de : 51,15 lei/mc + TVA, dar nu-l putem susţine oficial pe baze de bilanţ până la depunerea lui în martie – apr 2011.

Pe acest considerent s-a apelat la actualizarea tarifului pe baza indicelui mediu al preţurilor de consum al populaţiei pentru salubritate şi astfel am obţinut tariful de 45,40 lei/mc + TVA ce urmează a se aplica de la 01 ian 2011 pentru persoanele juridice şi instituţii.

Noul tarif propus NU AFECTEAZĂ persoanele fizice, tariful rămâne în continuare 6,21 lei/pers/lună + TVA, adică 7,70 lei/pres/lună cu TVA inclus.

Pentru eliminarea posibilităţilor de eschivare de la taxarea serviciilor a unor persoane locatare a urbei noastre, s-a propus sistemul unic de taxare . Acest mod de taxare ajută şi la introducerea sistemului de colectare selectivă de orice formă, namaifiind legat de cantitatea depusă la unii abonaţi de la locuinţele individuale (casă).

Taxarea pe persoană se practică în întreaga Europa şi de asemenea în toate oraşele ţării noastre.

 

1213 vizite
Distribuie pe