Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare a făcut luni, în cadrul unei conferinţe de presă, un anunţ care a desenat zâmbete de indulgenţă pe feţele ziariştilor. APM vrea nici mai mult nici mai puţin decât să planteze „copăcei” şi să instaleze „băncuţe” pe platoul din Centrul Nou.
„E un proiect care se află deocamdată la stadiul de idee, dar considerăm că e cât se poate de realizabil. Copacii ar proveni gratis de la ocoalele silvice care răresc în fiecare primăvară arboretul din pădurile pe care le administrează, iar plantarea ar fi treaba voluntarilor din licee care colaborează cu noi la asemenea acţiuni, deci nu ne-ar costa nimic, în schimb am oferi sătmărenilor o oază de verdeaţă în acel spaţiu plin de betoane” – a declarat Elisabeta Bekessy.
Ea susţine că a discutat deja şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, cărora le place ideea şi au asigurat-o de sprijinul lor.
Nu mai departe de săptămâna trecută, însă, şeful Serviciului pentru Siguranţa Traficului Satu Mare, Adrian Neacşu, a fost luat la rost de consilierii locali pentru faptul că jmekerii parchează gratis pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în timp ce fraierii sunt obligaţi să-şi cumpere abonamente sau tichete dacă doresc să parcheze de-a lungul digului Someşului.
Adrian Neacşu le-a reamintit consilierilor că a cerut în repetate rânduri să ia o hotărâre prin care accesul autovehiculelor pe platou să fie restricţionat sau spaţiul respectiv să fie inclus în categoria parcărilor cu plată, dar până acum n-a prea avut efect nici măcar instalarea barierei de la intrarea pe platou.
În aceste condiţii, o iniţiativă de genul celei propuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului pare a fi de o naivitate dezarmantă, dar noi oricum le ţinem pumnii celor de la APM, poate reuşesc ei să facă o minune, iar mirii nu vor mai fi nevoiţi să meargă până în Grădina Romei, ci vor rezolva totul pe loc, imediat după ieşirea din sala de căsătorii a Primăriei.
Cam în aceeaşi ordine de idei se înscrie şi proiectul privind transformarea Someşului în râu navigabil între Cluj şi Tokaj – Ungaria, în cadrul căruia APM Satu Mare doreşte să fie partener. Ne aducem aminte că în urmă cu câţiva ani, de Ziua Oraşului, primarul Iuliu Ilyes a navigat cu o bărcuţă pe Someş de la Csenger până la Satu Mare, împreună cu delegaţiile celor două oraşe. Nici de-atunci n-am mai văzut vreo barcă pe Someş.
La conferinţa de presă de luni de la sediul APM au fost prezentate, însă, şi proiecte cu şanse reale de realizare în viitorul previzibil.
De exemplu, încurajaţi de succesul din ultimii ani al Programului „Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”, reprezentanţii APM doresc să-l demareze şi la nivelul liceelor, chiar în acest semestru.
Concursul la care ar participa elevii ar consta într-un test grilă pe teme de mediu şi prezentarea unei machete cu tema „Tabăra ecologică”, iar câştigătorii ar urma să meargă într-o tabără ecologică adevărată în Ungaria.
Mai mult, APM Satu Mare a propus Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului extinderea programului „Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” în liceele din toată ţara, începând cu anul şcolar 2011 – 2012, tema fiind Energia Verde, iar câştigătorii ar urma să viziteze Agenţia Europeană de Mediu din Copenhaga – Danemarca.
APM doreşte să reia, de asemenea, colectarea uleiurilor uzate de la populaţie, iar punctele de colectare ar urma să fie instituite nu doar în pieţele din Satu Mare, ci şi în grădiniţe, cu implicarea activă a părinţilor. Uleiurile uzate urmează să fie predate unor firme specializate, care le vor transforma, printre altele, în aditivi pentru combustibili Diesel.
Angajaţii APM îşi propun să realizeze toate aceste planuri lucrând în condiţii improprii, într-o clădire care necesită urgent reparaţii şi modernizare, dar în care statul nu poate să investească nici un leu, deoarece foştii proprietari cer în instanţă terenul de sub aceasta. „Am luat legătura cu factorii de decizie din Ministerul Mediului pentru a găsi o soluţie să autorizeze lucrările de modernizare, chiar în timp ce se desfăşoară procesul cu foştii proprietari ai terenului de sub clădire, fiindcă e cel puţin ciudat să tot ţinem predici despre energii regenerabile, dar să nu avem voie să instalăm nişte panouri solare pe acoperişul clădirii în care funcţionează Agenţia pentru Protecţia Mediului” – conchide Elisabeta Bekessy.