S-au înființat în luna februarie și deja sunt solicitați zilnic de cetățenii municipiului. Poliția Ecologică, structură a Poliției Locale, reușește să depisteze tot mai mulți sătmăreni care depozitează ilegal deșeuri menajere pe raza municipiului. Foarte rare sunt cazurile în care cetățenii care nu respectă mediul înconjurător ajung să nu fie sancționați.
Acționează la fel ca orice organ al legii care primește o sesizare. Se deplasează la fața locului pentru a vedea cine se face responsabil de deșeurile depozitate ilegal.
Așa s-a întâmplat și vineri dimineața când un cetățean din Micro 15 a anunțat Poliția Ecologică despre o depozitare ilegală de moloz. Polițistul local, agentul Virgil Silaghi și reprezentantul operatorului de salubrizare, Vasile Pereș, au format echipa care trebuie să găsească sătmăreanul responsabil cu depozitarea ilegală.
„
De fiecare dată când avem o depozitare de moloz trebuie să căutăm indicii despre persoana care l-ar fi putut lăsa. De data aceasta am găsit o factură și un număr de telefon. Trebuie să cercetăm zona și în acest fel aflăm cine a depozitat molozul“, a spus Vasile Pereș.
„
Poliția Ecologică răspunde la sesizarea cetățeanului, dar și patrulează permanent în tot municipiul. Sunt două echipaje care lucrează în schimburi. Totodată se verifică activitatea Florisalului, depozitarea și alte aspecte privind nerespectarea protecției mediului“, a spus Florin Găzdac, directorul Poliției Locale.
Amenzi usturătoare
Abandonarea deșeurilor pe domeniul public se sancționează cu amenzi de la 500 la 2500 lei, iar depozitarea lor se sancționează cu 1000-2500 lei. Însă, în prima fază, cetățeanul este avertizat, iar în cazul în care nu vrea să se conformeze cu măsurile impuse de Poliția Ecologică se trece la sancțiuni.
Numai în luna martie au fost aplicate 112 sancţiuni contravenţionale din care 62 cu avertisment şi 50 cu amendă în valoare totală de 11.130 lei, în general pentru abandonarea sau împrăştierea resturilor menajere, precum şi pentru depozitarea deşeurilor rezultate din activităţile economice sau din demolări de construcţii pe domeniul public.
Au fost depistate 60 de depozitări clandestine de deşeuri menajere şi nemenajere provenite din construcţii şi renovări, fiind identificate şi sancţionate persoanele care au abandonat aceste deşeuri.