Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sala de lectură se redeschide în august
Florin Răchitan  - Marti, 5 Iulie 2011

În urma unei înţelegeri între Consiliul Judeţean şi Federalcoop, proprietara clădirii unde funcţionează în prezent Biblioteca Judeţeană, în viitorul apropiat se va putea redeschide pentru public sala de lectură, care are de ani de zile ditamai lacătul pe uşa de la intrare. Înţelegerea a fost aprobată în şedinţa extraordinară de marţi a Consiliului Judeţean, în care PDL-iştii au făcut show.


 

Reamintim că în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive, Consiliul Judeţean trebuie să plătească societăţii Federalcoop chirii restante în valoare de peste 600.000 de euro pentru spaţiul în care funcţionează şi acum biblioteca, mai puţin sala de lectură, ce a fost închisă de conducerea Federalcoop tocmai pentru a forţa mâna celor de la conducerea judeţului

 

(Între noi fie vorba, la mijloc a fost şi o speculaţie imobiliară, cel puţin o fostă mare „personalitate” politică a judeţului dorind la un moment dat să „intermedieze” vânzarea acestui imobil din buricul târgului către o bancă comercială. Între timp a intervenit criza, banca nu s-a mai înghesuit să cumpere clădirea, dar sala de lectură a rămas închisă. Consiliul Judeţean nu a plătit ani de zile nici un leu chirie, judecându-se cu Federalcoop încă de pe vremea lui Ştefan Szabo, iar rezolvarea problemei, inclusiv plata restanţelor uriaşe, a rămas pe capul actualei conduceri a Consiliului Judeţean).

 

Revenind la prezent, consiliera Eva Mărginean a prezentat detaliile înţelegerii negociate cu cei din conducerea Federalcoop: restanţele vor fi plătite, dar cu o diminuare de 20.000 de euro, la care se adaugă alte 8.000 de euro reprezentând taxa de timbru şi alte cheltuieli judiciare pe care le-a economisit Consiliul Judeţean în urma acestei medieri.

 

De asemenea, în următorii trei ani, Consiliul Judeţean va plăti o chirie de 10,5 euro/mp, faţă de 15 euro cât a cerut iniţial Federalcoop. În schimb, Biblioteca Judeţeană mai primeşte un spaţiu suplimentar de 80 mp, în care vor fi amenajate birouri administrative şi o sală specială – Ludotecă – pentru copii, la etajul clădirii.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a explicat că actualul contract de închiriere a fost întocmit pentru trei ani, cu posibilitate de prelungire, dar el şi-a exprimat speranţa că până atunci se va găsi o soluţie pentru mutarea Bibliotecii Judeţene într-o clădire aflată în proprietatea Consiliului Judeţean sau construirea unei clădiri noi.


 

Directorul Bibliotecii Judeţene, Mircea Ardelean, le-a mulţumit consilierilor pentru decizia luată, promiţându-le că va redeschide sala de lectură până la începutul lunii august, punând capăt astfel unei perioade nepermis de lungi în care sătmărenii au fost privaţi de accesul la nu mai puţin de 190.000 de volume şi alte documente de bibliotecă, multe dintre ele unicat.

 

După aceste luări de cuvânt a urmat spectacolul, ce l-a avut ca protagonist pe „proaspătul” consilier PDL-ist Ioan Nistor, cel căruia a trebuit să i se explice şi în şedinţa trecută că administraţia judeţului n-are treabă cu repararea uliţelor şi trotuarelor de la sate.


 

De data aceasta lui Nistor nu i-a fost prea clar de ce se numeşte biblioteca judeţeană şi nu municipală, de cine aparţine şi dacă mai există separat şi o altă bibliotecă municipală, lansându-se într-un dialog jenant cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, ca şi cum ar discuta cu Mitică de la Bere despre chestiuni „arzătoare” pe terasa barului Violeta din Micro 15.
 

 

A fost nevoie de intervenţia altor consilieri pentru a pune capăt momentului penibil, pe care, din câte am înţeles, îl vom putea revedea în curând pe Youtube, ca să râdă tot Sătmarul, dacă n-ar fi de plâns. Şi pentru ca spectacolul să fie complet, colegul de partid Beny Chira, a anunţat că „timpul său a expirat” şi a părăsit sala chiar înainte de vot.
 


Consilierii rămaşi în sală au votat în unanimitate proiectul de hotărâre prin care va fi posibilă redeschiderea sălii de lectură din centrul oraşului.

2008 vizite
Distribuie pe