Locale Altele
Marti, 26 Ianuarie 2021
Marti, 26 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Asigurările obligatorii pentru locuinţe – noua jmekerie
Florin Răchitan  - Marti, 19 Iulie 2011

Cu siguranţă aveţi cu toţii în cercul de prieteni sau cunoştinţe câte-un tip enervant care vă seacă la cap să cumpăraţi poliţe de asigurare pentru orice nenorocire posibilă sau imposibilă, iar după ce îi daţi bani, mai mult ca să scăpaţi de el, e de negăsit atunci când se întâmplă cu adevărat vreo nenorocire, lăsându-vă să vă luptaţi cu morile de vânt pentru a vă recupera paguba.

 

De la mijlocul acestei luni, agenţii de asigurări şi-au suflecat mânecile, pregătindu-se pentru o nouă campanie de stors bani de la fraieri, de data aceasta impusă prin lege adoptată de Parlament.

E vorba de celebrele asigurări obligatorii pentru locuinţe, care cică ar trebui luate acum în serios după ce aplicarea legii s-a tot amânat în ultimii trei ani, că doar ştiau ce ştiau cei care au inventat-o.

 

Ei, acum 13 mari societăţi de asigurări din ţară au format un fel de cartel, denumit foarte pretenţios Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), care, potrivit legii, a pornit o campanie ce ar trebui să-i bage în sperieţi pe români şi să scoată imediat din buzunare câte 20 de euro / an pentru fiecare locuinţă. No shit?!!! Bine că nu au pus un articol hotărât de gen feminin după cuvântul Pool!

 

Noi am ştiut de la bun început că asta e o nouă jmekerie prin care sunt jecmăniţi fraierii cei mulţi şi de care vor beneficia un număr limitat de conaţionali trântori sau CEO de companii multinaţionale, dar acum şi primarul Iuliu Ilyes a explicat într-o conferinţă de presă cum funcţionează schema.

 

Teoretic, noi, fraierii, trebuie să dăm câte 20 de euro pe an, din care se face un fond din care ar urma să fie acoperite despăgubirile pentru moldovenii care-şi construiesc cocioabele cu mini-târnaţuri neapărat în zonele inundabile ale râurilor, bineînţeles fără autorizaţie, iar când vine Siretul şi le ia vaca pe sus din grajd, atunci se adună cu toţii la birtul din capătul satului şi, tropotind în apa până la genunchi, dar neapărat cu flaconul de Noroc în mână, aşteaptă să vină soldaţii să le salveze găinile de pe acoperişuri, după care să vină PDL-ul cu pungile portocalii pline cu făină, ulei şi biscuiţi.

 

Nu degeaba în lege se precizează că despăgubirile se acordă numai în caz de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren. Dacă vreţi asigurare împotriva incendiilor, n-aveţi decât să plătiţi în plus. Noa, acuma se pune întrebarea: cam câte cutremure au avut loc la Satu Mare cel puţin în ultimul mileniu, de când există atestare documentară a existenţei oraşului? Pot să caute istoricii oricât în cronicile vremii, nu vor găsi nimic.

 

Nici de alunecări de teren nu prea avem de ce să ne temem, cel puţin în zona de câmpie a judeţului. Singurul fenomen care ne-ar putea da nişte emoţii, amintindu-ne de 1970, ar fi inundaţiile, dar se pare că de atunci s-au construit diguri destul de rezistente de-a lungul Someşului.  

 

Aşadar, sute de mii de sătmăreni din tot judeţul ar trebui să plătească de-a moaca fiecare câte 20 de euro, ca să nu mai cheltuie Guvernul bani publici pentru a le construi case noi la oltenii cărora nu apucă să le facă Gigi. Cum care Gigi?

 

Asta aşa, ca teorie! În practică, din banii plătiţi de noi îşi iau comisioane grase asiguratorii, ca să nu mai vorbim de eventuale dividende la sfârşit de an, fiindcă PAID este totuşi o societate privată, iar restul banilor intră în acel fond de asigurare despre care am scris mai sus.

 

Dacă nu e destulă jmekeria asta, mai urmează: legea obligă primăriile să pună la dispoziţia acestui PAID bazele de date cu toate locuinţele înregistrate în fiecare localitate. Pe baza acestor informaţii, agenţii de asigurări îi caută pe toţi proprietarii pe care, practic, îi obligă să plătească cei 20 euro / an. În caz contrar, pe cei care nu se supun îi paşte o amendă de la 100 la 500 lei.

 

Cum ţin asiguratorii evidenţa celor care au plătit şi cum îi sancţionează pe cei care nu au plătit? Simplu, tot cu „ajutorul” primăriilor.

Concret, în fiecare lună, PAID trimite primăriilor situaţia actualizată cu cei care au plătit şi cei care nu au plătit poliţele de asigurare.

La rândul lor, primăriile trebuie să trimită somaţii sub  formă de scrisori cu confirmare de primire, către toţi cei care nu au plătit. Dacă nici aşa nu reuşeşte să-i înduplece, trebuie să le trimită scrisori cu amenzi, ceea ce e o procedură mai încâlcită şi uşor atacabilă în instanţă.

 

Deci, ca să rezumăm: prin această lege, primăriile sunt puse, practic, la dispoziţia unei societăţi comerciale private, pentru care trebuie să execute servicii plătite din bani publici.

 

Potrivit primei situaţii lunare actualizate pe care a primit-o Primăria Satu Mare de la PAID, se pare că până în acest moment au fost încheiate poliţe de asigurări obligatorii pentru mai puţin de 3.000 de locuinţe, din care 400 sunt apartamente aflate în proprietatea Primăriei şi locuite de chiriaşi, iar alte 300 sunt locuinţe sociale, pentru care această instituţie a plătit asigurările obligatorii din bani publici. Adică din banii noştri, pentru ţigani. Restul de peste 2.000 de poliţe au fost achitate de cei care au încheiat şi până acum asemenea contracte de asigurare sau cei care s-au speriat de noua lege şi s-au grăbit să se supună.

 

Asta înseamnă că au mai rămas în Satu Mare aproximativ 42.000 de locuinţe neasigurate. În condiţiile în care costurile totale ale expedierii unei singure scrisori de somaţie se ridică la 6 lei, e uşor de calculat cam cât ar costa o asemenea operaţiune la nivel de Satu Mare  numai în prima lună: peste 250.000 RON, adică peste 2,5 miliarde lei vechi. Din bani publici! Şi asta doar în prima lună, apoi procedura se reia în fiecare lună, până ce şi ultimul sătmărean îşi va fi plătit poliţa de asigurare. Iar cartelul asiguratorilor nu contribuie cu nimic la aceste cheltuieli, doar încasează banii.

 

Şi acum urmează declaraţia primarului Iuliu Ilyes, care echivalează cu un apel la nesupunere civică: „Nu voi trimite nici o somaţie niciunui sătmărean, fiindcă această lege este o aberaţie şi nu poate fi aplicată”! Aşadar, take it easy, că nu ne amendează nimeni! Cel puţin deocamdată.

1669 vizite
Distribuie pe