Locale Altele
Luni, 25 Mai 2020
Luni, 25 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Nici o sancţiune pentru faţadele – pericol public
Florin Răchitan  - Miercuri, 27 Iulie 2011

Cu câteva zile înainte de a se prăbuşi ditamai bucăţile de acoperiş şi ornamente de faţadă de pe clădirea Serviciului de Paşapoarte Satu Mare a intrat în vigoare o lege prin care proprietarii unor asemenea clădiri ce constituie pericol public sunt obligaţi, teoretic, să repare şi să întreţină cum se cuvine faţadele. Legea sună bine în teorie, dar, la fel ca în cazul asigurărilor obligatorii a locuinţelor, practica ne omoară.

 

Primarul Iuliu Ilyes a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, detalii despre noua lege şi a explicat de ce nu se poate aplica ea în forma actuală.

Se pare că legiuitorul a prevăzut obligaţia proprietarilor clădirilor de a-şi repara faţadele aflate în stare avansată de degradare, însă nu a stabilit nici o sancţiune pentru cei care nu se supun prevederilor legii.

 

Sistemul ar trebui să funcţioneze în felul următor: primăria trebuie să facă un inventar al tuturor clădirilor-problemă şi să trimită somaţii către proprietarii lor; în cazul în care un proprietar nu vrea sau nu are posibilitatea financiară să plătească reparaţiile (aşa sunt majoritatea), atunci primăria trebuie suporte cheltuielile din bugetul propriu, urmând să recupereze banii executându-i silit pe proprietari.

 

„Pe lângă faptul că nu avem capacitatea financiară să plătim reparaţiile tuturor faţadelor degradate din oraş, recuperarea banilor de la proprietari este un procedeu foarte anevoios şi oarecum imoral, mai ales când e vorba de oameni cu adevărat nevoiaşi, pensionari cu venituri ruşinos de mici” – a declarat primarul Iuliu Ilyes.

 

Legea prevede sancţiuni sub formă de amenzi, dar acestea trebuie plătite doar de primar, iar de aici rezultă situaţii de-a dreptul hilare: inspectorii primăriei ar trebui să-l amendeze pe primar dacă se desprinde vreo bucată de tencuială de pe o faţadă.
 

 

În opinia edilului-şef, tot ce poate să facă primăria în această situaţie este să inventarieze clădirile cu faţade degradate şi să aştepte modificarea legii, în aşa fel încât aceasta să fie cu adevărat aplicabilă. „Oricum, până atunci nu se va aplica nici o sancţiune” – a conchis Iuliu Ilyes.

920 vizite
Distribuie pe