Locale Altele
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Mie, 27 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Am rezolvat problema maidanezilor. Avem două firme de hingheri.
Florin Răchitan  - Miercuri, 7 Septembrie 2011

De la 1 septembrie a început activitatea de sterilizare a câinilor vagabonzi la punctul de lucru de la vechea Uzină de Apă din Grădina Romei a Asociaţiei Free Life.

Deocamdată sunt sterilizaţi câinii aduşi de sătmăreni, dar se pare că în curând echipe de voluntari vor face pe hingherii prin cartiere. În paralel, câinii sunt prinşi şi de firma de ecarisaj cu care are contract Primăria.

 

Primarul Iuliu Ilyes a explicat miercuri într-o conferinţă de presă cum funcţionează sistemul. Unii câini sunt prinşi de firma de ecarisaj Mixt Service şi duşi la adăpostul din satul Dara, unde sunt ţinuţi două săptămâni şi, dacă nu se prezintă nimeni să-i adopte, sunt eutanasiaţi.

 

În acest timp, alţi câini urmează să fie prinşi de către echipe de voluntari ai Asociaţiei Free Life, care se pare că vor avea şi autovehicul de transport şi toate uneltele necesare pentru această activitate. Câinii prinşi de ei vor fi mai norocoşi, deoarece, după sterilizare, deparazitare, vaccinare şi crotaliere, li se va da drumul înapoi în locul unde au fost prinşi.

 

În perspectivă se doreşte să se realizeze o colaborare între cele două firme de hingheri, în sensul că Mixt Service ar urma să prindă câinii şi, după o triere a lor în funcţie de starea de sănătate, o bună parte a lor vor ajunge pe mâinile medicilor veterinari de la Free Life, pentru sterilizare, iar cei mai bătrâni şi bolnavi vor fi eutanasiaţi la Dara.

 

Deocamdată, acestea sunt planurile, la fel ca şi instalarea de cipuri în organismul fiecărui câine comunitar, pentru a fi mai uşor de urmărit.

 

Potrivit declaraţiilor primarului Iuliu Ilyes, costurile sterilizării unui câine la Asociaţia Free Life se ridică la 160 de lei, din care Primăria asigură 120 de lei de la bugetul local, restul fiind suportat de voluntarii asociaţiei, cu ajutorul sponsorilor. Costurile totale pentru eutanasierea unui câine de către firma Mixt Service se ridică la 150 de lei, această sumă fiind asigurată în totalitate de Primărie.

 

Până la sfârşitul acestui an sunt prevăzuţi bani în buget pentru sterilizarea unui număr de 600 de câini, urmând ca anul viitor banii să ajungă pentru aproximativ 1.000 de câini.

4395 vizite
Distribuie pe