Locale Altele
Vineri, 7 Mai 2021
Vin, 7 Mai 2021
Super-drapelul naţional va flutura pe mega-catargul din Piaţa Romană
Florin Răchitan  - Joi, 27 Octombrie 2011

Aşa cum era de aşteptat, cel mai discutat punct de pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local Satu Mare a fost proiectul de hotărâre privind amplasarea unui catarg cu înălţimea de 60 de metri în mijlocul Pieţei Romane, pe care să fluture un drapel naţional de vreo 100 mp.

Ideea le-a venit membrilor Asociaţiei Veteranilor de Război, iar proiectul a trezit repede orgolii şi tensiuni naţionale, care s-au făcut simţite şi în momentul votului.

 

Proiectul a mai fost amânat la şedinţa trecută din cauza ambiguităţilor din text, dar nu se poate spune că acum textul ar fi mai clar.

Conform estimărilor iniţiatorilor proiectului, amplasarea catargului gigantic ar costa vreo două miliarde lei vechi, iar veteranii de război dau asigurări că au la dispoziţie nu mai puţin de 1,4 miliarde din această sumă.

 

Restul de 600 milioane de lei vechi ar trebui asigurat de Primăria Satu Mare, însă cel puţin în acest an în bugetul municipiului nu este prevăzută o asemenea investiţie. De aici au pornit discuţiile între consilierii UDMR-işti pe de o parte şi cei din partidele româneşti pe de altă parte, după ce tocmai aprobaseră cu toţii, în unanimitate amplasarea unui bust al lui Avram Iancu în scuarul de lângă magazinul Someşul şi al unui bust al revoluţionarului maghiar Rakoczi Ferenc în spatele Bisericii cu Lanţuri.


 

UDMR-istul Vasile Fogel a propus votarea proiectului fără partea de cofinanţare din partea Primăriei Satu Mare, pentru a nu crea un precedent ce ar permite şi altor organizaţii să solicite fonduri pentru diverse statui şi alte simboluri naţionale. Viceprimarul Kereskenyi Gabor a susţinut această variantă, dar din punct de vedere juridic, explicând faptul că nu se poate vota o investiţie publică din moment ce aceasta nu este cuprinsă în bugetul municipiului.


 

În replică, consilierul PSD Dumitru Fanea a declarat că nu vede nici un pericol în crearea unui asemenea precedent, iar colegul său, Dorel Coica, a anunţat că, în cazul în care Primăria nu va pune suma cerută la dispoziţia veteranilor de război, atunci el este dispus să caute sponsori pentru a asigura diferenţa de bani.

 

Primarul Iuliu Ilyes a ţinut să precizeze că nu este împotriva proiectului, doar că îl consideră un exces în asemenea vremuri de criză, din cauza dimensiunilor şi a costurilor investiţiei.
 

 

Până la urmă, deşi observaţiile şi propunerile UDMR-iştilor au fost respinse prin votul în bloc al consilierilor din partidele româneşti, la votul final proiectul a fost aprobat în unanimitate, deoarece şi UDMR-iştii au fost, în principiu, pentru. Acum rămâne de văzut de unde vor face rost veteranii de război de suma aproape ireală pentru a ridica acel catarg uriaş în mijlocul sensului giratoriu din Piaţa Romană.


 

În altă ordine de idei, consilierii locali au aprobat prelungirea cu încă o lună a contractului de concesiune a ştrandului, ce ar fi trebuit să expire la 1 noiembrie, pentru a permite firmei concesionare  Beny Alex din Negreşti-Oaş şi comisiei mixte speciale a Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare să întocmească un raport detaliat cu privire la stadiul în care se află investiţia şi obstacolele de natură juridică ce blochează derularea ei (pretenţiile de despăgubiri ale unor proprietari ce deţin terenuri în zonă).

Sursa foto-montaj: Szatmar.ro

2635 vizite
Distribuie pe