Locale Altele
Miercuri, 30 Septembrie 2020
Mie, 30 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cele mai scumpe reparaţii străzi şi salubrizare? Primarul spune că nu.
Florin Răchitan  - Joi, 3 Noiembrie 2011

Potrivit studiului publicat de Institutul pentru Politici Publice şi prezentat la Conferinţa Naţională privind Calitatea Serviciilor Publice, care s-a desfăşurat la începutul acestei săptămâni la Bucureşti, municipiul Satu Mare se situează pe locuri deloc onorante într-un clasament naţional al costurilor acestor servicii.

Primarul Iuliu Ilyes, care s-a numărat printre participanţii la conferinţa de la Bucureşti, spune că e vorba de o greşeală de comunicare, iar studiul IPP este unul preliminar, care nu conţine date exacte.

 

Potrivit studiului IPP, costul salubrizării / cap de locuitor în anul 2010 a fost la Satu Mare cel mai mare din toată ţara : 118 lei faţă de costul mediu de 49 lei la nivel naţional. În acest clasament, Satu Mare este urmat de municipiile Suceava şi Alba Iulia cu cele mai mari costuri de salubrizare / cap de locuitor. La polul opus, cu cele mai mici costuri în acest domeniu, se află municipiile Reşiţa – 15 lei, Galaţi – 13 lei şi Braşov – 12 lei.

 

Un alt domeniu în care suntem « campioni » la cheltuieli îl constituie reparaţiile de străzi în oraş. Dacă la nivel naţional costul mediu pentru repararea unui kilometru de stradă este de aproape 1,3 milioane lei, la Satu Mare acesta este de aproape 3,2 milioane de lei, adică aproape triplu. Şi în acest clasament suntem în Top 5, după Sibiu, Galaţi, Suceava şi Craiova, în timp ce în “coada” clasamentului, cu cele mai mici cheltuieli de acest gen, se situează Braşov şi Timişoara.

 

Unul dintre puţinele aspecte pozitive referitoare la Satu Mare este creşterea spaţiului verde cu 1 mp/cap de locuitor, acum mândrindu-ne, teoretic, cu 15 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor al municipiului.

 

Datele pe baza căruia a fost realizat raportul IPP au fost furnizate de autorităţile locale, iar centralizarea lor s-a dorit a fi un fel de bilanţ preelectoral după 3 ani de mandat al fiecărui primar.

 

Edilul-şef din Satu Mare, Iuliu Ilyes, recunoaşte că le-a furnizat celor de la IPP, cu care colaborează de mai mulţi ani, toate informaţiile solicitate şi a participat chiar la dezbaterile conferinţei de la Bucureşti, dar precizează că în comunicarea datelor s-au strecurat greşeli neintenţionate, ce ţin de interpretarea diferită a aspectelor cuprinse în studiu.

 

De exemplu, în privinţa costurilor de salubrizare, funcţionarii de la Primăria Satu Mare au transmis Institutului pentru Politici Publice costurile totale ce includ atât salubrizarea stradală, cât şi întreţinerea spaţiilor verzi sau dezinsecţia, în timp ce colegii din alte oraşe au transmis doar costurile salubrizării stradale. Aşa se explică, potrivit declaraţiilor primarului, diferenţa mare dintre cifrele prezentate de Primăria Satu Mare şi alte primării din ţară.

 

În ceea ce priveşte cheltuielile cu reparaţiile drumurilor, IPP le-a calculat strict în funcţie de lungime, fără să ia în considerare complexitatea unor lucrări. « Una e să sape un drum în stâncă la Braşov ori să se aştearnă un simplu covor asfaltic pe o străduţă din Timişoara şi cu totul altceva e să se facă o reparaţie completă, cu fundaţie cu tot, pe un bulevard cu patru benzi la Satu Mare » - a explicat Iuliu Ilyes.

 

El a menţionat, de asemenea, că studiul IPP este doar unul preliminar şi urmează să fie actualizat cu informaţii noi furnizate de autorităţile locale pentru a corecta eventualele date eronate din studiu.

2113 vizite
Distribuie pe