Locale Altele
Vineri, 30 Octombrie 2020
Vin, 30 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primarii se plâng că n-au bani în bugetele locale
Florin Răchitan  - Miercuri, 25 Ianuarie 2012

Consiliul Judeţean şi Prefectura, împreună cu conducerile instituţiilor responsabile cu asigurarea banilor pentru administraţiile publice locale, au organizat miercuri dimineaţa o întâlnire cu primarii din judeţul Satu Mare pentru a se consulta în legătură cu repartizarea sumelor pe acest an în bugetul judeţului. Din start se ştie că acesta va fi mai mic cu 10% decât cel din anul trecut, iar prefectul i-a atenţionat pe primari că urmează controale severe.

 

Mai mulţi primari, printre care s-au numărat cei din Tăşnad şi Bogdand au ridicat problema salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap, ce sunt asigurate doar pentru 4 sau 5 luni, deşi anul trecut a fost un scandal monstru pe tema asta şi cei mai năpăstuiţi de soartă şi-au primit banii restanţi abia în ultima lună a anului.

Acum situaţia pare să se repete, soluţia sugerată de directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Dan Maier, şi a prefectului Radu Giurcă fiind completarea sumelor respective din veniturile proprii ale primăriilor sau chiar transferarea unor sume de la o primărie la alta (râsete în sală).

 

O altă intervenţie susţinută de toţi edilii a fost cea a primarului oraşului Negreşti-Oaş, Nicolae Bura, care a prezentat o situaţie obişnuită în toate administraţiile locale: „Guvernul îmi diminuează sumele alocate cu zeci de miliarde lei vechi, îmi pleacă zeci de angajaţi din învăţământ, din Poliţia Locală şi din aparatul propriu al primăriei, inclusiv de la biroul responsabil cu derularea proiectelor europene cu finanţări de milioane de euro, iar dacă vreau să angajez pe cineva în locul lor, guvernul îmi ţine posturile blocate, dar are pretenţia să atragem cât mai multe fonduri europene. Am depus cerere pentru deblocarea a 17 posturi vitale pentru funcţionarea administraţiei oraşului. Am primit aprobare pentru un singur post: cel de arhivar (Sic!) Deci vă închipuiţi cam ce performanţă şi eficienţă va fi şi în acest an în administraţie”!

 

Senzaţie a făcut şi primarul din Odoreu, Dumitru Pop, care i-a cerut prefectului să transmită conducerii guvernului „să mai dea drumul la robinet” având în vedere şi faptul că suntem în an electoral. El a acuzat, de asemenea, şi activitatea Curţii de Conturi, care, în opinia sa, acţionează la comandă politică.

 

Răspunsul prefectului Radu Giurcă: activitatea administraţiilor locale n-are legătură cu anul electoral, iar primarii se pot aştepta la controale şi mai severe pentru impunerea legalităţii în cazul tuturor contractelor pe care le semnează şi al tuturor cheltuielilor pe care le aprobă.

1022 vizite
Distribuie pe