Locale Altele
Marti, 4 August 2020
Marti, 4 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Azil pentru câini într-o cazarmă
Florin Răchitan  - Miercuri, 1 Februarie 2012

Printre priorităţile Primăriei Satu Mare, mai ales după tragedia de la sfârşitul săptămânii trecute, când o bătrână a fost mâncată de vie de o haită de câini vagabonzi în apropierea staţiei de epurare, se numără înfiinţarea unui azil unde să fie adunaţi toţi câinii maidanezi de pe teritoriul municipiului, inclusiv din zonele mărginaşe, deoarece nimeni nu vrea ca milioanele de euro cheltuite pe pista de biciclişti de pe digul Someşului să fie bani aruncaţi pe fereastră.

 

Primarul Iuliu Ilyes a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul, care a fost abandonat iniţial, a revenit în actualitate după ce autorităţile locale au tras învăţămintele necesare în urma tragediei de vineri şi după ce locuitorii de pe strada Crişan au depus nenumărate reclamaţii cu privire la deranjul produs de numărul mare de câini găzduiţi de Asociaţia Free Life la centrul de sterilizare din Grădina Romei.

 

Pentru a reduce numărul câinilor din Grădina Romei, Primăria intenţionează să amenajeze un azil permanent într-o fostă cazarmă a Armatei, în imediata vecinătate a Parcului Industrial. Potrivit declaraţiilor primarului Iuliu Ilyes, acolo există spaţiu şi logistica necesară pentru a găzdui chiar sute de câini în condiţii civilizate, fără să deranjeze pe nimeni.

 

Azilul ar urma să fie administrat de voluntarii Asociaţiei Free Life, care au contracte de sponsorizare cu diferite firme pentru asigurarea hranei şi medicamentelor necesare pentru câini. Aici ar urma să fie aduşi câinii care vor trece iniţial prin centrul de sterilizare din Grădina Romei şi vor fi ţinuţi la azil până se vor vindeca de toate rănile şi nu vor mai reprezenta pericol public, după care vor fi eliberaţi pe străzi, numărul lor urmând să scadă în mod natural, din cauza incapacităţii lor de a se mai reproduce.

 

În acelaşi timp va funcţiona şi serviciul de ecarisaj pentru situaţiile de urgenţă. „Avem nevoie în continuare de hingheri, până legea ne va permite să eutanasiem câinii periculoşi, deoarece sunt convins că doamna Simu nu va culege maidanezii care umblă în haită pe malurile Someşului, la capătul oraşului” – a declarat edilul-şef, nominalizând-o pe şefa Asociaţiei Free Life, Lucreţia Simu.

 

Culegerea maidanezilor de la marginile oraşului este cu atât mai importantă cu cât Primăria Satu Marte tocmai implementează un proiect de 2,4 milioane de euro, cu finanţare de la Uniunea Europeană, pentru amenajarea unei piste pentru biciclişti pe digul drept al Someşului până la Dorolţ, de unde va continua până în Ungaria. „Nu vrem să facem o pistă pe care copiilor să le fie frică să se plimbe cu bicicleta din cauza haitelor de câini ucigaşi” – a declarat Iuliu Ilyes.

 

Azilul de câini de lângă Parcul Industrial va fi funcţional până la primăvară, iar în perspectivă Primăria se gândeşte şi la obligativitatea de a fixa câte un cip pe fiecare câine cu stăpân, pentru a avea un control mai eficient asupra populaţiei canine din municipiul Satu Mare.

1394 vizite
Distribuie pe