Locale Altele
Duminica, 17 Ianuarie 2021
Dum, 17 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
La Satu Mare avem spital de urgenţă ca-n filme
Florin Răchitan  - Duminica, 5 Februarie 2012

„Pentru următorul sezon, americanii ar trebui să filmeze episoadele din Spitalul de Urgenţă la Satu Mare” – a remarcat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, înainte de a tăia panglica inaugurală a noii Unităţi de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. El a fost însoţit la acest eveniment de predecesorul său, Cseke Attila, cel care are principalul merit în realizarea acestei investiţii în oraşul nostru.

 

Cu toate că duminică a fost aşteptat şi subsecretarul de stat Raed Arafat, care s-a implicat personal în amenajarea UPU la Satu Mare, acesta nu a mai putut să ajungă, din motive obiective. Au fost prezente, însă, oficialităţile locale şi judeţene în număr foarte mare, începând de la conducerile Consiliului Judeţean, Prefecturii şi Primăriei Satu Mare, până la directori de instituţii şi reprezentanţi ai tuturor partidelor importante de pe scena politică sătmăreană.
 

 

După ce le-au mulţumit pentru investiţia de aproape 7 milioane de lei, din care Consiliul Judeţean a asigurat peste 2 milioane, iar restul banilor au fost alocaţi de Ministerul Sănătăţii, gazdele evenimentului, directorul Spitalului Judeţean, Adrian Marc, şi medicul-şef al UPU, Adriana Moldovan, au făcut oaspeţilor o prezentare detaliată a secţiei ultramoderne, amenajată conform celor mai exigente criterii de funcţionalitate şi eficienţă şi dotată cu aparatură de ultimă generaţie, la standarde cu adevărat europene.

 

Noua UPU are în prezent o suprafaţă de peste 1.000 mp, la parterul clădirii, spaţiu dedicat exclusiv actului medical de urgenţă, precum şi 500 mp amenajaţi în subsolul clădirii, folosit ca spaţiu administrativ. Până acum, Unitatea de Primiri Urgenţe funcţiona la parterul corpului A din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, pe o suprafaţă de doar 452 mp.
 

 

Unitatea de Primiri Urgenţe este dotată cu spaţii de prelucrări sanitare şi de igienizare mai intensivă a cetăţenilor care intră în spaţiul de urgenţă, aparatură modernă, sistem de monitorizare, supraveghere video, cabinete moderne.
 

 

În cadrul UPU funcţionează şi Sistemul de Telemedicină, care face posibilă legătura directă prin videoconferinţă cu centrele de excelenţă în medicină (Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti), sistem necesar pentru a se putea dezbate problemele medicale apărute în cazurile grave ce depăşesc resursele terapeutice ale SJU Satu Mare şi cu trimitere directă la un centru universitar.
 

 

În aceste cazuri se poate apela la transfer interclinic prin echipajele SMURD (Ambulanţa şi/sau elicopter). Tot în spaţiul urgenţelor este creat şi urmează a fi amenajat un spaţiu dedicat strict tratamentelor de urgenţă stomatologice. Extinderea U.P.U. a fost realizată în curtea interioară delimitată de spital şi clădirea policlinicii astfel încât funcţionarea ei sa fie în continuare în strânsă legătură cu toate secţiile spitalului şi ale policlinicii.

3890 vizite
Distribuie pe