Locale Altele
Luni, 26 Iulie 2021
Luni, 26 Iul 2021
Se prelungeşte contractul cu Florisal până în 2020?
Florin Răchitan  - Marti, 27 Martie 2012

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi apare un proiect de hotărâre prin care aleşii sătmărenilor trebuie să ia o decizie în legătură cu prelungirea contractului de concesionare a salubrizării oraşului încheiat cu societatea Florisal.

Actualul contract expiră la sfârşitul anului viitor, însă Florisal trebuie să-şi recupereze banii pe care i-a investit în amenajarea noilor puncte de colectare duală a deşeurilor.

 

Potrivit detaliilor prezentate marţi de primarul Iuliu Ilyes în cadrul unei conferinţe de presă, Florisal a investit aproximativ două milioane de lei în amplasarea unui număr de 233 construcţii metalice, care adăpostesc 923 containere de plastic, fiecare cu o capacitate de stocare de câte un metru cub.

 

Acum Florisal trebuie să-şi recupereze investiţia, care se poate realiza fie prin creşterea exagerată a tarifelor plătite de populaţie, pentru ca societatea de salubrizare să-şi primească toţi banii până la expirarea actualului contract, adică până în 29 decembrie 2013, fie prin prelungirea acestui contract pe încă şapte ani, adică până în 29.12.2020, ceea ce nu ar presupune creşteri semnificative de tarife.

 

Consilierii locali trebuie să aleagă joi între aceste două variante, dar e aproape sigur că vor vota pentru prelungirea contractului, ei fiind conştienţi de această condiţie încă din momentul în care au aprobat amplasarea noilor containere în cartiere.

 

În altă ordine de idei, primarul Iuliu Ilyes a anunţat că a semnat chiar marţi dimineaţa, la Agenţia de Dezvoltare Regională din Cluj, actele necesare pentru demararea proiectului SolidReg, în valoare de aproape 12 milioane de lei, pentru modernizarea cartierului Solidarităţii din municipiu.

 

Proiectul finanţat în cea mai mare parte din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 prevede atât dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canal din zonă, îngroparea cablurilor electrice, cât şi reamenajarea lacului Cubic şi a spaţiilor verzi din cartier, dar şi reabilitarea completă s străzilor şi trotuarelor, precum şi asfaltarea drumurilor de pământ de la acest capăt de oraş.

 

Lucrările efective vor începe, însă abia la toamnă, deoarece în următoarele şase luni trebuie rezolvate procedurile birocratice, inclusiv licitaţia pentru desemnarea firmei sau firmelor care vor executa aceste lucrări.

 

Totuşi, primarul a anunţat şi lucrări care vor începe în perioada imediat următoare, chiar în această săptămână: înlocuirea pavajului de pe Corso, pentru a acoperi gropile lăsate de muncitorii care au amplasat diverse conducte sau cabluri în subteran. Edilul-şef şi-a exprimat speranţa că aceste lucrări nu vor dura mai mult de două săptămâni, pentru a nu deranja prea mult clienţii teraselor din centrul oraşului.

 

De asemenea, vechiul ceas electric va fi reamplasat pe suportul său original, pe peretele clădirii din colţul Corso, chiar dacă orologiul nu funcţionează şi nu s-a găsit nici un specialist care să-l repare. Totuşi, sătmărenii vor putea afla ora exactă de pe noul ceas amplasat de omul de afaceri Vasile Lup pe un stâlp din apropierea staţiei de autobuz. 

 

În schimb, se pare că la Intersecţia Burdea nu se va mai amenaja un sens giratoriu pentru a decongestiona circulaţia, un studiu comandat de Primărie relevând faptul că o asemenea investiţie, cu tot cu lucrările tehnico-edilitare şi despăgubirea proprietarilor terenurilor şi caselor de la intrarea pe strada Octavian Goga, care ar urma să fie dărâmate, ar costa în jur de 3 milioane de lei, o sumă prea mare pentru rezolvarea parţială a traficului din zonă. Aşa că şoferii vor mai aştepta mult şi bine la cozile formate pe podul Decebal la orele de trafic intens.

1631 vizite
Distribuie pe