Locale Altele
Luni, 6 Iulie 2020
Luni, 6 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consilierii USL nu votează prelungirea contractului cu Florisal
Florin Răchitan  - Miercuri, 28 Martie 2012

Liderii locali ai celor două partide care compun Uniunea Social-Liberală, Dorel Coica din partea PSD şi Adrian Ştef din partea PNL, au anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă în care au avut alături de ei şi alţi colegi de partid, că nu se pune problema ca reprezentanţii lor în Consiliul Local Satu Mare, să voteze prelungirea până în 2020 a contractului cu Florisal, propusă de primarul Iuliu Ilyes.

 

Liberalul Virgil Enătescu a comparat această tentativă de prelungire a contractului de concesiune a activităţii de salubrizare a municipiului Satu Mare cu practicile „băieţilor deştepţi” din domeniul energetic, iar candidatul USL la Primăria Satu Mare, Dorel Coica, a anunţat că, în condiţiile în care va prezida şedinţa de joi a Consiliului Local, va cere lămuriri de la conducerea Primăriei şi de la cea a Florisal în legătură cu această iniţiativă.

 

„Nu este corect ca acum, cu două luni înainte de alegeri, noi să aprobăm aşa ceva şi să lăsăm viitorului primar şi viitorului Consiliu Local nişte obligaţii aberante pe termen atât de lung, de aceea noi, cei opt consilieri USL, vom vota clar împotriva acestui proiect de hotărâre” – a declarat Dorel Coica.

 

În continuare, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL, Adrian Ştef, a prezentat un tabel cu diferenţele dintre cantităţile de deşeuri pentru care s-a încheiat iniţial contractul de salubrizare cu Florisal în 2005 şi cele dintr-un act adiţional încheiat în 2008, care a dus în cele din urmă la creşterea cu mai mult de 50 lei / an a preţului pe care îl plăteşte fiecare sătmărean pentru deşeurile pe care le transportă Florisal, ceea ce înseamnă un surplus de aproape 1,4 milioane de euro pe an pentru societatea de salubrizare.

 

De asemenea, Adrian Ştef a atras atenţia asupra obligaţiilor pe care şi le-a asumat Florisal în contractul iniţial, printre care era şi cea de amplasare a unor euro-containere şi euro-pubele pentru colectarea selectivă a deşeurilor, ceea ce ar exclude obligaţia Primăriei de a prelungi contractul numai pentru ca Florisal să-şi amortizeze în următorii ani investiţia de 2,2 milioane de lei pe care a făcut-o pentru amplasarea acestor euro-containere. Mai mult, se pare că legislaţia nici nu ar permite prelungirea acestui contract cu mai mult de patru ani.

 

După ce şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu amplasarea acestor puncte de colectare a deşeurilor în unele locuri total nepotrivite, ca de exemplu lângă obeliscul din cartierul 14 Mai ridicat în memoria victimelor inundaţiilor din 1970, candidatul USL la Primărie, Dorel Coica s-a arătat iritat şi de practica Finanţelor Locale de a condiţiona eliberarea unor autorizaţii către firme sau persoane fizice de existenţa unor contracte cu Florisal.

 

„De când au devenit instituţiile publice ale Primăriei Satu Mare nişte servicii sau compartimente ale unei firme private? Cum îşi permit poliţiştii locali să-i însoţească pe agenţii Poliţiei Ecologice, în maşina Florisalului condusă de şoferul Florisalului, să-i intimideze pe sătmărenii care nu şi-au plătit taxele la Florisal? Aceste practici trebuie să înceteze şi vom avea grijă de asta începând din luna iulie” – a declarat Dorel Coica, lăsând să se înţeleagă cam la ce rezultat se aşteaptă după alegerile locale din iunie.

 

Chiar dacă, potrivit ultimelor zvonuri, se pare că proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea contractului cu Florisal a fost retras de pe ordinea de zi, totuşi joi ne aşteaptă o şedinţă „interesantă” a Consiliului Local Satu Mare.

1254 vizite
Distribuie pe