Locale Altele
Joi, 23 Septembrie 2021
Joi, 23 Sept 2021
Cel mai mare proiect de infrastructură din istoria judeţului
Florin Răchitan  - Joi, 3 Mai 2012

Consiliul Judeţean şi Apaserv au demarat joi cel mai mare proiect de infrastructură din istoria judeţului Satu Mare. Este vorba despre extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în 13 localităţi, ceea ce va asigura servicii la standarde europene pentru mai mult de jumătate din populaţia judeţului.

 

Investiţia este în valoare de peste 100 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, restul sumei provenind de la bugetul de stat, bugetele locale ale oraşelor şi comunelor beneficiare, precum şi de la Apaserv, care a contractat un credit bancar în acest sens.

 

Consorţiul de renume mondial Louis Berger va asigura consultanţa tehnică pentru întregul proiect, ceea ce înseamnă alcătuirea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice, derularea licitaţiilor publice pentru achiziţii de materiale şi servicii, precum şi suport în managementul proiectului.

 

Localităţile care vor beneficia de reţele noi de apă şi canalizare, precum şi staţii de epurare performante, sunt: Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş, Tăşnad, Livada, Ardud, Botiz, Lazuri, Păuleşti, Ambud, Odoreu, Foieni şi Căpleni.

 

În cadrul conferinţei de lansare a proiectului, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a declarat că în această primă etapă se organizează licitaţiile şi se pregăteşte documentaţia tehnică, urmând ca lucrările efective să se deruleze, în majoritatea localităţilor, în cursul anului viitor.

 

Prioritare sunt, însă, comunele Odoreu şi Păuleşti, unde lucrările ar putea începe chiar în acest an, pentru a fi legate de alte lucrări de extindere a reţelelor de apă în satele aparţinătoare, finanţate prin alte proiecte europene.

 

Potrivit declaraţiilor viceprimarului Kereskenyi Gabor, în municipiul Satu Mare vor beneficia de reabilitarea reţelei de canalizare în special locuitorii din cartierul Carpaţi II, dar tot în cadrul acestui proiect va avea loc o extindere a staţiei de epurare a oraşului.

1268 vizite
Distribuie pe