Locale Altele
Joi, 22 Octombrie 2020
Joi, 22 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primăriile sătmărene riscă să piardă zeci de milioane de euro
Florin Răchitan  - Miercuri, 11 Iulie 2012

Nu mai puţin de 13 comune din judeţul Satu Mare, inclusiv Microregiunea Culciu – Valea Vinului, riscă să piardă finanţări de zeci de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, din cauza întârzierilor mari pe care primăriile acestora le înregistrează în implementarea proiectelor de infrastructură în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

 

Stadiul acestora a fost analizat miercuri, în cadrul unei şedinţe convocate de prefectul Eugeniu Avram la care au participat, alături de primarii localităţilor cu probleme, consilierul pentru afaceri europene din cadrul Instituţiei Prefectului, Mircea Ciocan, şi reprezentantul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Gheorghe Duma.

 

Cele mai mari probleme sunt la Bârsău, Medieşu Aurit şi Racşa, unde primarii nu au reuşit să finalizeze în ultimii trei ani proiectele pentru care ar fi primit câte 2,5 milioane de euro şi este foarte posibil să nu se încadreze nici în termenul de prelungire de 12 luni.

În acest caz, nu li se vor deconta nici cheltuielile pe care le-au făcut până acum şi care se ridică la sute de mii de euro, bani care se vor duce pe apa sâmbetei dacă nu se finalizează proiectele.

 

Probleme asemănătoare sunt şi la Călineşti-Oaş, Săcăşeni, Apa, Berveni, Pişcolt, Pir, Socond, Vama, Culciu şi Valea Vinului.

 

Primarii dau vina pe firmele de consultanţă care în multe cazuri au întocmit proiecte superficiale, cu greşeli elementare, din cauza cărora documentele au fost respinse în mod repetat de autorităţile care aprobă finanţările. De asemenea, primarii se plâng de unele Hotărâri de Guvern care fac imposibilă decontarea cheltuielilor pentru unele lucrări importante.

 

Prefectul va mai avea o întâlnire vineri cu primarii celorlalte comune, care nu înregistrează întârzieri atât de mari, şi va încerca să găsească împreună cu ei soluţii pentru a debloca această situaţie.

930 vizite
Distribuie pe