Locale Altele
Vineri, 1 Iulie 2022
Vin, 1 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Parteneriat pentru protejarea ariilor naturale din Câmpia Careiului
Florin Răchitan  - Luni, 30 Iulie 2012

În mod oarecum surprinzător, cele mai multe discuţii la şedinţa extraordinară de luni a Consiliului Judeţean Satu Mare au fost în legătură cu parteneriatul încheiat între conducerea judeţului şi Societatea Carpatină Ardeleană pentru custodia unor arii naturale protejate din Câmpia Careiului.

 

 Dezbaterile au fost iniţiate de fostul primar al oraşului Negreşti-Oaş, Nicolae Bura, care, bazându-se pe experienţa pe care a avut-o în colaborarea de ani de zile cu Societatea Carpatină Ardeleană, a atras atenţia colegilor săi că, de când teritoriul străbătut de râul Tur a fost declarat rezervaţie naturală, obţinerea autorizaţiilor de construcţie în zonă este o misiune îngreunată, uneori chiar imposibilă.

 

În această ordine de idei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a afirmat că „înainte de toate trebuie să protejăm primăriile şi oamenii, nu broaştele. Nu putem să punem mai presus de orice protecţia furnicilor şi broaştelor”.

 

În apărarea custozilor viitoarelor arii naturale protejate ale Câmpiei Careiului a sărit celălalt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, care a precizat că Uniunea Europeană poate să acorde subvenţii pentru terenurile neocupate de construcţii în rezervaţiile naturale şi a militat pentru găsirea unei soluţii care să echilibreze dezvoltarea zonei respective cu protejarea florei şi faunei. De-altfel, această idee a fost susţinută ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

 

Directorul Direcţiei pentru Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a explicat că este nevoie de încheierea acestui parteneriat pentru ca Societatea Carpatină Ardeleană să poată accesa un proiect cu finanţare europeană în valoare de patru milioane de lei, prin care se va realiza o evidenţă a faunei şi florei din Câmpia Careiului, după care se va elabora o strategie de protejare a acestora. Până la urmă proiectul de hotărâre privind parteneriatul a fost aprobat, astfel că nu mai există obstacole în obţinerea fondurilor europene.

 

În finalul şedinţei, consilierul PDL-ist Radu Giurcă a ridicat unele obiecţii tardive referitoare la proiectul de hotărâre prin care s-a aprobat suma de 70.000 de lei ca finanţare pentru Primăria Bogdand în vederea lucrărilor de reparaţii la un drum din satul Babţa, afectat de alunecări de teren.

 

Fostul prefect a reclamat uşurinţa cu care s-a acordat acum o sumă mai mare decât cea despre care s-a vorbit la şedinţa anterioară a Consiliului Judeţean, aparent fără vreo justificare serioasă.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că responsabilitatea pentru cheltuirea banilor îi revine Primăriei Bogdand, iar sarcina verificării legalităţii modului în care sunt cheltuiţi banii revine Curţii de Conturi, astfel că nu trebuie să-şi facă nimeni griji în acest sens, iar conducerea judeţului nu a cerut nici până acum justificări excesive şi nu s-a împiedicat de birocraţie atunci când a fost vorba de intervenţii de urgenţă în cazul unor calamităţi naturale.

1395 vizite
Distribuie pe