Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a participat luni, la Debrecen, la conferinţa de deschidere a proiectului “Servicii îmbunătăţite de obstetrică şi ginecologie în sistem interregional” IOGIS.
Proiectul este derulat in cadrul programului de Cooperare Transfrontaliera România-Ungaria CBC 2007-2013, în care liderul de proiect este Universitatea din Debrecen, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare are calitatea de partener de proiect.
La conferinţa de deschidere a proiectului au mai participat György Paragh - preşedintele Centrului de Ştiinţă Medicală şi Sănătate Debrecen, Magdolna Kalapáti - director VÁTI HURO, István Fábián - rectorul Universităţii din Debrecen, Zoltán Tóth - director Departament de Obstetrică şi Ginecologie, Matiz Vasile - şef Departament de Obstetrică - Ginecologie Satu Mare. Întâlnirea s-a încheiat cu semnarea contractului de parteneriat.
Implementarea proiectului este deosebit de importantă, întrucât ambele instituţii medicale sunt situate în zona de frontieră a ţării, iar rezultatele dezvoltării acestui proiect vor putea deservi toate clasele sociale, care acum sunt dezavantajate în serviciile medicale.
Scopul proiectului este îmbunătăţirea sistemului de îngrijiri de sănătate inter-regional pe segmentul obstetrică şi ginecologie, asigurarea îmbunătăţirii accesului pacientului la serviciile de îngrijiri în sănătate, precum şi îmbunătăţirea şanselor de recuperare.
Pentru atingerea acestui scop este nevoie de dezvoltare infrastructurală – achiziţionarea de echipamente, înlocuirea instrumentelor vechi şi ieşite din garanţie, renovarea şi modernizarea clădirilor - precum şi strânsa colaborare între partenerii de proiect.
Proiectul propus vizează ca obiectiv dotarea cu aparatura modernă a secţiei Obstetrică-Ginecologie şi îmbunătăţirea serviciilor medicale în cadrul acesteia.
Activităţile principale constă în achiziţionarea de aparatură medicală, precum şi în instruirea personalului de specialitate a secţiei Obstetrică-Ginecologie în utilizarea aparaturii şi metodelor moderne de analiza şi intervenţii obstetrico-ginecologice.
Activităţile prevăzute în proiect vor ajuta la realizarea obiectivelor, bazate pe nevoile de dezvoltare definite de anchetele interne a ambelor părţi. În cadrul cooperării profesionale, partenerii se angajează în organizarea şi punerea în aplicare a unor întâlniri ce se vor desfăşura timp de 2 zile în cadrul instituţiei cu discuţii pe tema Ginecologie zi profesionala Laparaoscopică şi Histeroscopică şi Obstetrică primele 3 trimestre discuţii despre ultrasound şi screening .
Ca urmare a realizării proiectului, se vor achiziţiona 22 de noi echipamente de către Clinica de Obstetrică şi Ginecologie din Debrecen, precum şi o parte din clădire se va reabilita pentru asigurarea unui confort ridicat al pacienţilor, cât şi un nivel ridicat de calitate profesională.
În cadrul acestui proiect, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare va achiziţiona 9 aparate, prin care se vor oferi servicii pe secţia de Obstetrică-Ginecologie, care până acum nu au fost disponibile sau doar după lungi aşteptări de către populaţia din judeţul nostru. Lista de achiziţii şi documentele tehnice descriind aparatura în cadrul acestui proiect, sunt: Masă de operație, Masă electromecanică de chirurgie mobilă pentru chirurgie generală cu şapte secţiuni şi configurare flexibilă, Ultrasunete - GE Voluson 730 Pro, Echipament laparoscopic - kit de operație laparoscopic chirurgie minim invazivă pentru chirurgie ginecologică, Kit de diagnosticare histeroscopic, Echipamente de diagnosticare pentru histerectomie, Kit de histeroscopie operativă Resectoscop , Echipament de histeroscopie operativ, Unitate chirurgicală de electrocauterizare, Unitate chirurgicală de electrocauterizare completă , Lampă de operație, Lampă de funcționare pentru chirurgie generală/ginecologică, Instrumente chirurgicale, Set pentru chirurgie abdominală şi ginecologică vaginală specificată în oferta ataşată , Videocolposcop, Echipament de colposcopie cu accesorii de ieșire video.
Valoarea totală a proiectului IOGIS este de peste 2 milioane de euro. Bugetul pentru partenerul de proiect, SJU SM este de 417.786 €, din care contribuţia proprie este de 2%, adică 8.400 Euro.
Echipa de proiect are următoarea componenţă: Marc Ioan Adrian - manager de proiect, Barna Josef - expert tehnic, Matiz Vasile - expert tehnic, Beseni Mariana - coordonator financiar, Sut Ioana - expert achiziţii publice, Pop Adela Carmen - asistent de proiect.
Derularea proiectului se realizează pe o perioadă de 1 an de zile, respectiv 01.09.2012 – 31.08.2013.
Realizarea proiectului atrage după sine beneficii sociale şi economice. Spitalele participante la proiect sunt printre cei mai mari angajatori din zona lor, ceea ce va aduce beneficii financiare cum ar fi: efecte benefice asupra furnizorilor din zonă, capacitatea instituţiilor de a păstra angajaţii se va îmbunătăţii, stabilitatea locurilor de muncă va creşte în regiune; proiectul va crea de asemenea oportunităţi pentru instruirea angajaţilor; proiectul va consolida cooperarea între instituţiile participante la proiect, astfel coeziunea în cadrul regiunii va creşte, precum şi relaţiile economice între oraşele din apropierea frontierei.
Vor creşte şansele oamenilor pentru îmbunătăţirea îngrijirilor de sănătate, iar capacitatea lor de a-şi efectua munca, se va îmbunătăţi, calitatea forţei de muncă se va îmbunătăţi; ceea ce va aduce la rândul sau consolidarea poziţiei economice a regiunii.
Îmbunătăţirea îngrijirilor medicale şi creşterea stării de bine a sănătăţii a populaţiei din regiune vor reduce cheltuielile pentru spitalizarea de zi şi cheltuielile de fonduri de îngrijire a sănătăţii. Resursele disponibile în acest sens pot fi folosite pentru alte cauze şi pot contribui la reducerea diferenţelor sociale, luând în considerare societatea ca un întreg. Spitalele implicate în proiect pot contribui la reducerea somajului din regiune.