Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Hai că se poate! Aparate pentru alungarea ciorilor din Grădina Romei.
SM Online  - Joi, 27 Septembrie 2012

La inițiativa consilierului local Butka Gergely, membru al grupului UDMR in Consiliul Local, s-a organizat prima ședință de lucru cu scopul de a rezolva problemele cauzate de prezența masivă a păsărilor (în special a ciorilor) în parcurile municipiului.
 

 

La întâlnire au participat primarul Dorel Coica, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Békéssy Elisabeta, și președintele Asociației Carpatine Ardelene, Márk-Nagy János.  

Potrivit expunerii inițiatorului, parcurile orașului, in special Grădina Romei, sunt afectate de prezența masivă a ciorilor, excrementele produse de păsări sunt dăunătoare sănătăţii, mai ales pentru cea a copiilor care petrec ore întregi pe terenurile de joacă, iar zgomotul produs de păsări face aproape imposibilă derularea oricărei activităţi de recreaţie.
 

 

Participantii au fost de acord cu faptul că trebuie găsită o soluţie eficientă pentru redarea utilităţii acestui parc, cu respectarea normelor de protecţia mediului şi protejarea speciilor de păsări existente în parc.

În urma discuțiilor constructive s-au ales următoarele variante de soluţii: 

 

- pe termen scurt este posibilă aplicarea unei plase de protecție deasupra terenului de joacă, urmând ca aceasta să fie curățată si igienizată periodic; 

- montarea dispozitivelor de alungare a păsărilor, metodă folosită eficient și în alte orașe, este considerată varianta cea mai promițătoare: aparatele emit semnale sonore, sunete de atac ale păsărilor de pradă. Precum şi sunete de stres și alarmă proprii fiecărei specii vizate.

 

Decizia executivului, adică a conducerii Primăriei, este instalarea unui astfel de aparat pentru test în parcul Eroii Revoluției din fața Spitalului Vechi, iar în caz de succes se vor amplasa aparate în Grădina Romei și în alte zone verzi. Metodele mai vechi, cum ar fi distrugerea cuiburilor, vânarea sau sperierea păsărilor prin explozii controlate sunt ilegale şi/sau nepotrivite in cazul acestui parc. 

 

„În următoarele săptămâni se va amplasa in regim de test primul dispozitiv in parcul Pieței Eroilor Revolutiei (aici fiind o suprafață mai mică) si in caz de succes, se vor cere oferte pentru achiziționarea modelelor cu capacitate mai mare pentru Grădina Romei. Preturile aparatelor variază, in functie de capacitate, intre 450 si 1.400 de euro. Vom pune accent deosebit pe mentenanța echipamentelor  și consultarea permanentă a specialiștilor din domeniu" – a declarat consilierul local Butka Gergely.  

3499 vizite
Distribuie pe