Moment de cumpănă luni în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Satu Mare. La votarea celui mai important punct de pe ordinea de zi, proiectul referitor la rectificarea bugetului judeţului, grupul UDMR format din 12 consilieri s-a abţinut in corpore, fără să ofere nici o explicaţie concretă pentru gestul lor, în ciuda insistenţelor preşedintelui Adrian Ştef şi a vicepreşedintelui Mircea Govor.
Acesta din urmă a sugerat că motivul pentru care UDMR-iştii nu au susţinut proiectul rectificării bugetului în forma prezentată ar fi dezacordul lor faţă de sprijinul financiar pe care conducerea Consiliului Judeţean doreşte să-l acorde pentru ridicarea unui catarg cu înălţimea de vreo 50 de metri în Piaţa Romană din Satu Mare, în vârful căruia ar urma să fluture un uriaş drapel naţional.
Consiliul Local Satu Mare a aprobat deja instalarea catargului respectiv, iar conducerea Consiliului Judeţean doreşte să contribuie, la rândul lui, cu suma de 60.000 de lei la amenajarea spaţiului în care va fi amplasat catargul.
În calitate de reprezentant al grupului UDMR, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, s-a limitat doar la a declara că abţinerea colegilor săi nu are legătură cu banii pentru catarg şi pentru drapelul naţional, însă nu a dat detalii despre alte capitole care i-ar fi nemulţumit în proiectul de rectificare a bugetului judeţului.
Singura explicaţie oficială a fost că unele cereri privind sprijinirea unor acţiuni culturale nu ar fi ajuns la Comisia de Cultură a CJ, fiind reţinute la Direcţia Economică a acestei instituţii, astfel că UDMR-iştii se văd în imposibilitatea de a aproba rectificarea în deplină cunoştinţă de cauză.
UDMR-iştii au fost, totuşi, precauţi şi nu au votat împotriva proiectului, doar s-au abţinut de la vot, însă proiectul a fost aprobat datorită susţinerii majorităţii formate din consilierii partidelor româneşti.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate asocierea cu primăriile comunelor Culciu şi Supur pentru construirea unor parcuri fotovoltaice, care ar urma să producă energie electrică, prin panouri solare, pentru consumul locuitorilor comunelor respective. Finanţarea urmează să fie asigurată din fonduri UE, iar vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a anunţat că programul este deschis pentru toate celelalte primării din judeţ.