Locale Altele
Luni, 16 Septembrie 2019
Luni, 16 Sept 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Ştef: „Tricolorul nu este arborat pentru a-i umili pe maghiari”
Florin Răchitan  - Joi, 22 Noiembrie 2012

Reacţionând la comentariile vehemente care au apărut în ultimele zile în mediile online din partea sătmărenilor de etnie maghiară cu privire la oportunitatea arborării drapelului lung de 32 metri pe faţada Palatului Administrativ, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a explicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă motivele pentru care a luat această decizie şi semnificaţia gestului.

 

El a subliniat de la bun început că tricolorul nu reprezintă o provocare la adresa cetăţenilor de etnie maghiară, nu este nici un atac împotriva UDMR, iar el personal nu încurajează declaraţii de genul „ungurii au dreptul să tacă, deoarece au pierdut alegerile şi conducerea judeţului”.

 

Adrian Ştef susţine, în schimb, că drapelul este cel mai sfânt simbol al identităţii naţionale şi nu poate să creadă că cineva se poate simţi lezat afişarea acestuia.

 

„În opinia mea, arborarea steagului este un gest firesc al unei autorităţi publice care serveşte interesele cetăţenilor, iar afirmarea identităţii naţionale este cel mai vital interes al sătmărenilor. Orice om loial acestei ţări poate fi mândru de tricolor, indiferent de etnia sa. După cum ştiţi, mama mea e de naţionalitate maghiară, eu sunt vorbitor de limba maghiară şi sunt mândru de acest fapt, dar motivele pentru care am luat decizia de a arbora drapelul sunt mai profunde: mă gândesc, înainte de toate, la tinerii care trebuie învăţaţi să-şi preţuiască însemnele naţionale.

Ştiu că sătmărenii nu sunt obişnuiţi ca sărbătorile naţionale să aibă o asemenea amploare ca cea pe care o pregătim pentru 1 Decembrie, dar promit că de acum înainte, cât voi fi eu preşedinte al Consiliului Judeţean, vom acorda atenţia cuvenită tuturor sărbătorilor patriotice, fie că e vorba de Ziua Naţională, Ziua Drapelului sau Ziua Imnului. Recunosc că ideea arborării drapelului uriaş este o idee mai veche a mea şi adevărul este că abia acum am putut s-o realizez”
– a declarat Adrian Ştef.

 

Tot în spiritul sărbătorii naţionale, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că în ziua de 1 Decembrie autorităţile vor împărţi cetăţenilor participanţi la manifestări câte 2.000 de steguleţe şi cocarde tricolore, iar el personal a cumpărat 100 de drapele pe care doreşte să le împartă gratuit tuturor celor care vor să le arboreze în faţa locuinţelor proprii.

„Dacă va exista cerere mai mare, vom face în aşa fel încât toţi cei doritori să primească un drapel. Îi aştept pe cei interesaţi, până în 1 Decembrie, la sediul Consiliului Judeţean, unde vor primi câte-un drapel” – a afirmat Adrian Ştef.

1262 vizite
Distribuie pe